onsdag, oktober 15, 2014

Svårt att få något uträttat i New Delhi (15/10/1974)

Den indiske presidentens officiella residens
Rashtrapati Bhavan. Foto: Hans Sandberg, 1974.
Augusti-oktober 2014 
Delhi är komplicerad och dess historia går åtminstone tillbaks till 600 f kr. Dess strategiska läge gjorde staden till centrum för en lång rad furstendömen och invaderande arméer. Old Delhi anlades 1639 på uppdrag av mogulkejsaren Shajahan och kallades Shajahanabad. Det var en befäst stad med en stadsmur och den dominerades av Red Fort och den stora moskén Jama Masjid. Runt den gamla staden breder den moderna staden New Delhi ut sig och runt den ligger Delhi, som är Indiens huvudstad och formellt sett heter The National Capital Territory of India (NCT). Detta har vuxit samman med de omgivande städerna till ett distrikt på 25 miljoner människor, vilket 1991 fick status som National Capital Region (NCR). Men när vi besökte Delhi 1974 hade staden bara 5 miljoner invånare. 

Tisdag 15 oktober 1974

New Delhi. Stor, het och kvalmig, jobbig. Inte särskilt mycket folk på gatorna. En del spetälska tiggare. Tiggande barn och gubbar. Tiggande kvinnor. Många är mörka, förmodligen sydindier (tamiler).

Vi åker scootertaxi till the Royal Swedish Embassy, en stor rosa enplansbyggnad. En svalkande kyla i väntrummet. En snorkig och lika kylig ambassadtjänsteman gör det han måste göra.  Vi har cirkulerat kring Connaught Circle i två dagar nu.

Svårt att få något uträttat. Man får hålla på hela dagen, svetten rinner och mot kvällen är hälften ogjort, men man är färdig. New Delhi är gles. Stora gröna tomma områden. Breda avenyer.

Utsikt över paradgatan Rajpath, som går mellan presidentens
officiella residens och triumfbågen India Gate.
Foto: Hans Sandberg, 1974.

Inga kommentarer:

Loading...