lördag, oktober 04, 2014

En tullstation där det bjöds på haschisch och te (4/10/1974)

Vägen ner mot Pakistan.
Foto: Hans Sandberg, 1974.
Augusti-oktober 2014

Jag söker efter namnet på gränsstationen mellan Afghanistan och Pakistan. Den heter Torkham. Jag minns inte av någon stad, utan att vi helt enkelt rullade in på en dammig tullstation och parkerade bussarna en bit ifrån den administrativa byggnaden. Tror inte att det fanns några andra fordon där, men det verkar otroligt. En sak jag däremot vet med säkerhet är att Torkham 1974 var en något helt annorlunda än Torkham 2014. Jag tittar på Googles bilder av enorma köer med långtradare och privatbilar och massvis med människor som väntar. Några kameler eller getter ser jag inte. 

Där finns också mängder av bilder på brinnande eller utbrända långtradare, bilder på explosioner, döda soldater och nyhetsrapporter om krig och attacker, senast en självmordsattack mot en NATO-konvoj vid Torkham. Den inträffade 19 juni och förstörde 37 lastbilar med bränsle och förnödenheter.

Dagens tullstation är stor och full av beväpnade militärer.

Vi anlände sent på eftermiddagen och fick beskedet att vi inte fick fortsätta samma dag. Vi måste parkera bussarna och vänta tills morgonen eftersom det var för farligt att åka genom Khyber Pass på natten. Det fanns banditer och rövare och en av byarna längs vägen kallades ”Rövarnas kula.”

Elisabeth och jag var trötta så vi somnade tidigt. När vi vaknade nästa morgon fick vi höra av de andra att tullchefen bjudit in de som ville till en fest där det bjöds på haschisch och te. 

4 oktober 1974

På gränsstationen i Afghanistan försöker en kille från Bull stjäla en nummerplåt från en skrotbil bakom tullhuset. Han grips på bar gärning. Egentligen skulle han i fängelse i Kabul, men tullchefen är en vänlig man och genom att vi alla ber om ursäkt för tjuven får vi åka vidare.

”Jag ser att ni är trevliga människor och låter er åka. Men tänk er för i fortsättningen.”

Alla 41 tar i hand med honom och två tjänstemän. Han följer oss ut och vinkar av bussarna.

*

Så far vi ned från de mäktiga bergen. Vi anar bergens silhuetter i månskenet. Vägen vindlar och kränger genom hårnålskurvor och tunnlar. Landskapet blir allt grönare. Odlade fält. Långa alléer längs vägen. Vi närmar oss Pakistan.

I Pakistan möts vi av grönska och vatten. 
Foto: Hans Sandberg, 1974.

Inga kommentarer:

Loading...