torsdag, oktober 30, 2014

Bland unga modelejon i södra Indien (30/10/1974)

30 oktober 1974

Sitter på Kwality i Bangalore.

Som vanligt på Kwality grasserar här unga modelejon av indisk medelklass.
Bangalore är en stor och modern stad. Stora avstånd, pampiga hus och parker. Moderna butiker och lyxiga biografer. Engelsktalande medelålders indiskor i saris och europeiska frisyrer.

Bangalore City

30 oktober 1974
Hej, 
Har just ätit kyckling bakad i grädde och ost, med ris. Mycket gott!
Igår var vi i Mysore City och jag hade diarré och feber. Elisabeth var dålig när vi var i Hassan, norr om Mysore. Men idag är vi åter på benen och ikväll far vi till Madras. 
Från New Delhi åkte vi ned till Khajuraho den 18.10. De ”erotiska templen,” fast av vad vi sett är alla tempel mer eller mindre pornografiska. För att komma till Khajuraho fick vi först åka tåg till Jhansi och ta buss därifrån. Vi kom till Jhansi järnvägsstation vid fyratiden och där möttes vi av tusentals kackerlackor, löss och andra småkryp som luktade starkt när man slog ihjäl dem. Det var som yrsnö kring lyktorna. På järnvägsstationen ligger hundratals tiggare och hemlösa. Bhopal, som vi åkte till efter Khajuraho, för att fortsätta till Sanchi, var ännu snuskigare. Stationen var fylld med sovande fattiga. Man får kliva över magra och eländiga varelser överdragna med någon smutsig trasa. Utanför stationen ligger ännu fler och sover. Vi går gatan ner, som på båda sidor randas av de eländigaste ruckel och hyddor. Många kommer fram och tigger. Efter ett tag vänder vi för eländet här har ingen ände. 
I Sanchi såg vi de 2300 år gamla Buddhamonumenten, som byggdes under Ashokas tid 273-236 f. Kr. De kalla stupas och finns på en kulle, som ligger underbart lugnt placerad, med en rofylld utsikt över de omkringliggande fälten. 
Från Sanchi åkte vi till Ajanta och Ellora-grottorna. Det är två serier av tempel huggna direkt ur bergen. Ajanta är från 200 före Kristus till 600 efter. Trots åldern är de fyllda med färgrika väggmålningar. Både i Kashmir, New Delhi, Khajuraho och Sanchi träffade vi Lasse och Fredrik. Men nu är våra vägar skilda igen. Elisabeth och jag reser tillsammans med en kille från Göteborg som ville ha resesällskap. 
I Aurangabad träffade vi en indier som heter Shivakumar. Jag satt och diskuterade Indien med föreståndaren för värdshuset. Det var en uppriktig och förnuftig man. Shivakumar satt bredvid och kom också med i samtalet. Han bjöd oss hem till sitt föräldrahem väster om Hassan. Hans far har en kaffeplantage där. När vi kom dit efter ett par dagar hade emellertid inte Shivakumar anlänt än, men hans föräldrar tog emot oss. De bjöd oss på eget kaffe, fantastiskt gott, och senare på vegetarisk middag. Elisabeth hade feber och var dålig, så hon fick krypa i säng. De bodde långt ut på landsbygden i en liten by, men ändå var huset mycket flott, med varmvatten och vattentoalett och stereoanläggning. Den här delen av Indien verkar inte lika fattig och smutsig som söder om Delhi. 
Fadern och Shivakumars bror (…) pratade mycket om indisk gästfrihet, men redan nästa morgon antydde fadern att vi besvärade. När Shivakumar sen kom vart han mycket förvånad. Nåväl! Nu far vi vidare! 
Hans och Elisabeth   

Inga kommentarer:

Loading...