torsdag, oktober 09, 2014

Srinagar: Bland husbåtar och kravallpoliser (9/10/1974)


En ung pojke navigerar en fullastad båt på Dalsjön.
Foto: Hans Sandberg, 1974.
9 oktober 1974

Åt frukosten samman med Lasse och Fredrik på husbåten. Hyrde en ”shikara” för en dag och paddlade omkring fram till lunch. Skön avkoppling samtidigt som vi kunde komma nära inpå husbåtslivet. Förutom båtarna avsedda för turister är de flesta i dåligt skick. Vattnet är smutsigt och det tvättar man sig själv och sina kläder. En åttaårig flicka dricker sjövatten ur en mugg. På natten är det kallt och fuktigt i båtarna.

*

Efter lunchen på husbåten tar vi oss in till staden. I en av de inhägnade parkerna vilar sig ett femtiotal kravallpoliser. Utrustningarna ligger bredvid i gräset. Även civilklädda poliser håller till där. I stan vid biografen är det lugnt. Bara myllret av människor och affärer.

Elisabeth är trött och följer med Lasse och Fredrik tillbaks. Jag går norrut genom gamla staden mot den stora trämoskén Jama Masjid. Gatorna är trånga och krokiga. Husen är gamla och vinda, smutsiga och fallfärdiga. I de många små krypin till affärer sitter hantverkare och arbetar. En gammal mager gubbe med grått skägg har en simmig rosa klump istället för vänster öga. Längs hela vägen står grupper med kravallpoliser. Vid en bro står 7-8 stycken. I gathörn och på sidan om moskén. Srinagar är en ockuperad stad i ett ockuperat land.

Befolkningen i Kashmir är muslimer och vill tillhöra Pakistan. Hela vägen längs gränsen ser vi det ena indiska militärlägret efter det andra. Vi möter flera militärkonvojer och i Srinagar slår indisk militär och polis ner befolkningens demonstrationer och protester. Är indisk militär i Kashmir för att slåss mot Pakistan eller invånarna i Kashmir? Utan tvekan av båda skälen. De människor vi talat med känner ingen samhörighet med Indien. De känner sig som pakistaner och ser på Indien som en ockupationsmakt.

Motståndet mot Indien är splittrat i två läger. Å ena sidan Shejk Abdullah som var härskare över Kashmir under engelsmännen och under de första fem sex åren efter självständigheten 1947. Han blev redan 1946 lovad av Nehru att Kashmir självt skulle få avgöra sitt öde. Så kom delningen och kriget. Då lovades han att så fort läget blivit lugnare skulle de få möjlighet att själva besluta om sin framtid. Men detta löfte sveks. Shejk Abdullah arresterades (1953) av indisk militär i Gulmarg, 51 km nordväst om Srinagar. Sedan hölls han fängslad i elva år. Han har länge varit mycket populär i Kashmir och folket har stött honom i vått och torrt. Enligt de studenter jag talade med har han emellertid köpts av Indien och har nyligen yttrat att Kashmir bör vara en del av Indien. Många, med studenterna främst, har brutit med Shejk Abdullah och anslutit sig till Awami Action Committee som leds av den 25-årige Farooq. Shejkens popularitet är i avtagande men han har fortfarande ett stort stöd bland folket.


Indiska kravellpoliser i Srinagar. Foto: Hans Sandberg, 1974.

Inga kommentarer:

Loading...