torsdag, februari 28, 2008

John McCain spelar högt, men Obama synar hans kort

"Ett praktgräl – men ingen minns Hillary" skriver Aftonbladet om onsdagens ordduell mellan John McCain och Barack Obama. Det är att ta i, att kalla en politisk dialog för ett "praktgräl" och dessutom lite för tidigt att helt avskriva Hillary Clinton. Hon gjorde ett starkt intryck i en lång intervju för PBS samma dag och kan faktiskt vinna poäng på att fokusera sig på "hemmafrågorna" medan McCain och Obama växlar ord om utrikespolitiken. Men bortsett från denna taktiska synpunkt, så var det intressant att se hur snabbt och säkert Obama kontrade McCains försök att undergräva hans status som kommande Commander In Chief, vilken Aftonbladet beskriver i sin rapport. Han har uppenbarligen lärt av John Kerrys misstag i kampanjen 2004, då han väntade att svara på de s k Swift Boat-attackerna, vilket bidrog till hans förlust mot Bush. Obama svarar omedelbart och kraftfullt. Och så kryddar han med lite vision:

“Jag har respekt för John McCain, men han är knuten till gårdagens politik, medan vi står för framtidens politik. Hans är gårdagens parti, medan vi är morgondagens parti," sa Obama i Columbus i Ohio inför 7.000 åhörare.

En försmak på hur republikanernas smutskastning mot Barack Obama kommer att se ut om han vinner nomineringen bjöd det republikanska partier i Tennesses på. De sände i måndags ut ett pressmeddelande där de anklagade "Barack Hussein Obama" för att vara anti-Israel och stödas av anti-semiter som Louis Farrakhan. Den innehöll också den numera berömda bilden från 2006 på Obama i en folkdräkt som inkluderade en turban. "Barack Obama har omgett sig med folk som inte har Israels bästa intresse i sina hjärtan," försökte Bill Hobbs, en talesman för republikanerna i delstaten. Men med sådana vänner behöver Israel inga fiender. Faktum är att Obama i tisdagens debatt med Hillary var mycket trovärdig i sin beskrivning av sin relation med Israel, något som måste ha irriterat republikanerna.

Hans Sandberg

Inga kommentarer:

Loading...