måndag, februari 25, 2008

Hillarys senaste attacker på Obama slår slint

Är det någon mer än jag som tycker att det är lite patetiskt när Hillary Clinton blåser upp sig i ett spelat raseriutbrott mot Barack Obama. "Skäms Obama," ropade hon på lördagen och på söndagen försökte hon vara elak och cynisk mot dem (Obama) som väntar på att himmelens portar ska öppna sig och att godhet strömma ned från ovan under ackompanjemang av änglakörer.

Men hennes politiska teater var vare sig särskilt rolig eller effektiv. Tvärtom så fick man intrycket att hon är en dålig förlorare redan innan matchen mot Obama är över.

Jag undrar om inte problemet med Hillary hela tiden varit att hon tycker att världen är skyldig henne makten. Hon har spelat spelet enligt spelets regler och nu ska hon ha sin trofé att visa mamma och pappa.

Så kommer Obama indansande som en politisk Amadeus och förvrider huvudet på alla dem som borde veta bättre. Inte ens den professionella förföraren Bill har kunnat ändra på den saken.

Sanningen är att Hillary är hård men inte stark, medan Obama är stark, men inte hård. Och det är det folk gillar.

Dessutom: Obama är inte rädd. Demokraterna har varit skiträdda för republikanerna eftersom de varit övertygade om att folk är så lättlurade och att republikanerna alltid kommer att kunna få massan med sig med sina enkla lösningar som hårda tag, lägre skatter och en hökaktig utrikespolitik. Det var rädslan för att inte ses som tillräckligt ”patriotisk” som fick Hillary och de andra demokraterna att lägga sig platt framför Bush när han drog igång sin invasion av Irak, men det är också här Barack Obama varit så befriande konsekvent (vilket han tyvärr inte är på alla frågor, särskilt inte när han flirtar med Israel-lobbyn). Han var emot kriget från början och han är den som förefaller ha bäst förutsättningar för att få USA ut ur eländet. Man får bara hoppas att han är klok nog och har tillräckligt med råg i ryggen för att i någon mån ersätta irakierna för vad man ställt till med, en nota som det kan ta ett par decennier att betala.

När Obama fick frågan om varför han inte har en amerikansk flagga i knapphålet, svarade han att republikanerna inte har monopol på att vara patrioter:

"A party that presided over a war in which our troops did not get the body armor they needed, or were sending troops over who were untrained because of poor planning, or are not fulfilling the veterans' benefits that these troops need when they come home, or are undermining our Constitution with warrantless wiretaps that are unnecessary?
"That is a debate I am very happy to have. We'll see what the American people think is the true definition of patriotism."

Han är smart och slagfärdig, samtidigt som han medvetet försöker nå väljarna i mitten. Det är en bra position inte bara för att besegra Hillary Clinton, utan också John McCain.

Hans Sandberg

PS. Senaste opinionssiffrorna pekar åt Obamas håll:

"In the past two months, Senator Barack Obama has built a commanding coalition among Democratic voters, with especially strong support among men, and is now viewed by most Democrats as the candidate best able to beat Senator John McCain in the general election, according to the latest New York Times/CBS News Poll."
(New York Times 26 feb, men publicerad på webben kvällen innan).


Inga kommentarer:

Loading...