måndag, april 21, 2008

8 år efter Xcelera-bubblan: Rättegången börjar

(Uppdaterad 24 April)
Det tog åtta år, men nu hoppas investerare som brändes i samband med att börskometen Xcelera.com kraschade våren 2000 att kunna ställa männen bakom Xcelera.com till svars. Processen skulle inletts i måndags i Boston, men på begäran av försvaret uppsköts förhandlingarna till fredagen den 25 april.


Alexander M. Vik föddes i Norge, växte upp i Sverige och är sedan många år bosatt i USA. Han och hans bröder tjänade hundratals miljoner på Internetbubblan när de tog över det svenska IT-företaget Mirror Image International, som sedan lanserades i USA som Xcelera.com.

Det lilla dotcom-företaget blev ett av de mest spektakulära exemplen på hur hejdlös teknikhype sög in många investerare i vad som skulle visa sig vara en malström, snarare än en guldgryta vid regnbågens ände. När det visade sig att Xcelera.com inte kunde producera de ekonomiska rapporter de måste leverera kastades de ut från Amex-börsen och aktien sjönk som en sten, men innan den nådde botten lyckades bröderna Vik sälja av aktier för ett par hundra miljoner dollar.

Många investerare misstänkte falskspel från Viks sida och grupptalan inleddes. Det juridiska förspelet har tagit ända till nu, men i morgon ska fallet upp i en domstol i Boston, enligt en rapport på Affärsvärldens hemsida.

”Advokaterna på Boston-byrån Berman DeValerio Pease Tabacco Burt & Pucillo har dessutom lyckats övertyga domstolen om att rättegången ska täcka alla de som köpte Xcelera-aktier under perioden april 1999 till augusti 2000. Det är under denna tid som advokaterna hävdar att Xcelera undanhöll information samtidigt som familjen Vik kunde sälja aktier,” skriver Affärsvärlden.

Hans Sandberg

Klicka på länkarna nedan om du vill läsa mina intervjuer med Alexander Vik från år 2000 samt ett par rapporter jag gjort för Realtid.

Alexander M. Vik om Mirror Image och Xcelera.com (Dagens IT)

Alexander M. Vik om åtalshotet 2000 (Dagens IT)

Bin Laden räddade Alexander Vik (Realtid)

Svag trovärdighet sänkte Viks bud (Realtid)

Inga kommentarer:

Loading...