torsdag, mars 27, 2008

Obama vill ha smarta regleringar och stöd för medelklassen


Barack Obama talade på Cooper Union i New York i morse.
                                                                             Foto: Hans Sandberg

Barack Obama talade inför 700 särskilt inbjudna gäster och ett massivt mediauppbåd på torsdagsmorgonen. Det var inget pep-rally för de redan övertygade, utan ett sakligt och resonerande tal om den ekonomiska och finansiella krisen och vad han vill göra åt saken. 

Han lade fram ett åtgärdsprogram på 30 miljarder dollar (180 mdr kr) som inkluderade stöd till dem som riskerar att bli av med sina hem och krävde mer federal insyn i hur hedgefonder och andra finansbolag utanför banksektorn opererar.


Barack Obama i New York.               Foto: Hans Sandberg

När det gällde finanskrisen lade han skulden för den både på Clinton- och Bush-regeringen. De svarade på marknadernas och globaliseringens utveckling med att avreglera istället för att modernisera systemet. Dagens finanskris visar att det inte bara är Main Street som behöver regeringens skydd, utan även Wall Street.
"Det som var dåligt för Main Street visade sig vara dåligt för Wall Street också. Smärtan spred sig uppåt," sa Barack Obama alluderande på Bush's "trickle down economics" (dvs rikedomen sprids nedåt från de rika.)

Hans Sandberg

Här är min rapport för Realtid.se

Inga kommentarer:

Loading...