onsdag, juni 04, 2008

Obamas seger historisk - Hillary för polariserande

Barack Obama är redan det största som hänt amerikansk politik sedan Martin Luther King, Jr. Hillary Clinton vägrar svälja det bittra pillret och hoppas fortfarande att hon åtminstone ska kunna bli vice-president, som en bakväg till det mål hon kämpat för i hela sitt vuxna liv. Men den dörren är med stor sannolikhet stängd. 

En god vän som jobbar som frivillig i Obamakampanjen försäkrade mig i morse att Hillary inte kommer att erbjudas rollen som vice-president-kandidat:

  • hon är för polariserande
  • hon kommer att väcka upp republikanerna
  • hon stal Obams historiska ögonblick genom att försöka tvinga till sig rollen som vicepresident-kandidat
  • Bill Clinton
  • hon kommer inte att få folk som inte vill rösta på Obama att göra det
  • hon är anti-Obama
Obama kommer istället att överösa henne med lovord samtidigt som han sållar fram en bättre kandidat. Hillary har visat att en kvinna kan slåss lika bra som en man, om det nu var någon som tvivlade på det. Men hon har inte visat att hon kan bryta med dagens korrupta politiska tradition och stödja Obamas försök att förnya och förändra det politiska systemet i USA. Hon är alltför rotad i det gamla.

Med risk för att verka alltför självcentrerad vill jag citera det jag skrev om valkampanjen på denna blogg 6 februari:

"Men i ett annat och mer fundamentalt avseende har Barack Obama redan vunnit, oavsett om han blir nominerad eller ej. Han har förändrat den politiska bilden i USA och bilden av USA i världen. Han har visat inte bara att en svart kandidat kan bli framgångsrik och nå ut riktigt brett, utan också att man kan driva en kampanj utan att kasta alltför mycket dynga. Det är en bestående seger och den har han redan vunnit."

Och lite till:

"Sett i ett större perspektiv tror jag att det som sker i USA idag är en övergång från fokus på individualism, konsumism och världsdominans, till fokus på stora kollektiva frågor som miljö, jämlikhet och fred. Vi kan inte fortsätta leva på obegränsad kredit, vare sig det gäller pengar, miljö eller politisk goodwill. Det finns gränser för vår tillvaro och vi måste lära oss leva inom dem. Jag undrar om det är den förändringen Obama syftar på. Jag hoppas i alla fall att det är det han menar."

Hans Sandberg

Inga kommentarer:

Loading...