onsdag, juni 04, 2008

Obamas chanser större utan Hillary

Dagens Nyheters ledarskribent Per Ahlin skriver att det är "tydligt (..) att Obama behöver Clinton" för att "lappa ihop det som gått sönder" och att "det blir alltmer sannolikt att hon utses till vicepresidentkandidat." Men resonemanget är lika bakvänt som snävt.


Skälet till att partiet splittrats under primärvalskampanjen beror framför allt på att Hillary Clinton medvetet drivit en kampanj för att splittra den demokratiska väljarkåren. Hon hade från början räknat med att klara av primärvalet snabbt och sedan fortsätta sin långa marsch mot presidentskapet. Men Barack Obama var smartare än henne, hade ett bättre program, en bredare strategi och var dessutom en naturlig ledare, medan hennes försök att leda alltid haft något tillkämpat och i grund och botten osäkert över sig. Plus det faktum att hon släpade på ett minst sagt betungande politiskt bagage, både när det gäller hennes egen politiska historia och sin make, som schabblade bort sitt presidentskap pga sin politiska opportunism, svaga ledarskap och sitt välkända problem med att hålla snoppen i styr. Det är sant att många amerikaner ser tillbaks på 1990-talet som en gyllene tid, men det betyder inte att de vill ha Clinton tillbaks i Vita Huset. Och det gäller i synnerhet den republikanska halvan av väljarkåren.


En del av Hillarys aktivister är idag upprörda och besvikna, men majoriteten av de som stödde Hillary kommer att sluta upp bakom Obama, särskilt när det blir uppenbart för dem att John McCain inte bara står redo att fortsätta president Bushs katastrofala utrikespolitik och ekonomiska politik, utan också står redo att tillsätta domare som vill ta bort kvinnans rätt till abort. Kommer deras bitterhet över förlusten att göra att de röstar för McCain i höst? Knappast.

Hillary är dessutom en kandidat vars stil står i bjärt kontrast mot Obamas. Hon är bra på att polarisera och dra skiljelinjer, men vad USA behöver är en president som går bortom Bush-regeringens "oss eller dom" politik. Obama siktar på att erövra mittfältet som en grundval för en ny och progressiv era. Att anlita Hillary som VP-kandidat skulle driva de oberoende väljarna och de missnöjda republikanerna över i McCains läger.

Vad Obama kommer att göra är att neutralisera Hillary genom att berömma henne och kanske lova henne en prestigefylld roll i framtiden, dock inte som vice president.

Hans Sandberg 
 

Inga kommentarer:

Loading...