tisdag, juni 03, 2008

Obama vann primärvalet i USA - Hillary "gratulerade"

CNN har just gjort prognosen att Barack Obama nu har de 2118 delegater han behöver för att vinna nomineringen till demokraternas presidentkandidat. Det behövs 4 till superdelegater, men CNN försäkrar oss att de vet att det finns minst fyra sådana.

Obama kommer att ge ett tal kl 22:00 östkusttid och deklarera sin seger i primärvalet.

Hillary Clinton talar just nu i New York och började med att gratulera Obama, dock utan att uttryckligen erkänna att han segrat i primärvalet. Hon sade att hon ska bestämma sig för hur hon ska fortsätta under de närmaste dagarna.

Hon vinner av allt att döma primärvalet i South Dakota, vilket gett henne en chans att dra sig tillbaks när det är som bäst. Hon hoppas av allt att döma kunna använda det stöd hon byggt upp till att förhandla sig till rollen som vice-presidentkandidat, vilket kan vara en förklaring till varför hon inte drog sig tillbaks ikväll. En Obama-Clinton allians i valet skulle kunna se bra ut på pappret, men risken finns att Hillary driver bort många oberoende och republikanska väljare som annars skulle lockas av Obama.

Bill och Hillary Clinton har ett starkt stöd inom det demokratiska partiet, men deras politiska garderob är så full av lik som den repubikanska attackmaskinen isåfall kommer att kunna använda under höstens valkampanj. Plus att det kan ställa till rejäla problem för president Obama att ha Hillary och Bill Clinton i Vita Huset. Möjligen skulle Obama kunna komma runt det genom att dra upp väldigt klara skiljelinjer med en gång och tvinga makarna Clinton att avveckla finansiella relationer på hemmaplan och internationellt som kan skapa intressekonflikter och genera Obama-regeringen. 

Hans Sandberg

Inga kommentarer:

Loading...