söndag, september 09, 2012

Nu vet jag vem farfars farfars farfars farfars far var

(Uppdaterad 14 september 2012 med ny information från Kenneth Bergman).

Jag har som de flesta barn en bok med bilder som min mamma ställde samman under mina första år och sedan kompletterade på gamla dar. Där finns en hårtufs intejpad och på en sida finns pappas och mammas namn och födelsedatum, samt mina far och morföräldrars namn och datum. Under dem finns det utrymmer för att på tvären skrivan in den föregående generationen. Där står det (felaktigt) att Johan Ersson var farmors far och Britta Ersson var farmors mor. Men där namnet på farfars far skulle ha stått är det vit lack och fältet för farfars mor är inte ifyllt.

Jag visste att farfar ska ha kommit från Trönö, men pappa nämde ibland Enånger och sa när vi var små att familjen egentligen hetat Hammar, men att det var två bröder som kallats in till att göra sin värnplikt och att den ena fått byta namn vid inskrivningen eftersom de inte ville ha två med samma namn. Han skulle då ha valt namnet Sandberg eftersom han bodde vid ett sandberg. Det var förvirrande uppgifter och när jag försökte komma underfund med hur farfar kunde ha kommit från både Trönö och Enånger trots att det är flera mil mellan platserna var jag ännu mer förvirrad. Jag tänkte att farfar kanske flyttade från Trönö till Enånger innan han kom till Söderhamn, såvida han inte var född i Enånger och flyttat till Trönö.

För att få klarhet gick jag åter ut på nätet och sökte efter "Sandberg +Trönö" och bland svaren fanns ett resultat som var extra intressant.

Personakt för Johan Olofsson Sandberg, Född 1838-05-04 Trönö

Det ledde till en släktforskningsrapport som gjorts av Kenneth Bergman, som föddes i Västmanland ett par veckor före mig 1953 och är lärare i Stockholm. Det finns en avdelning på sidan som heter Noteringar och där finns Johan Olofsson Sandbergs fem barn uppräknade och som nummer fem står Johan Edvard Sandberg 1882. Sedan var det bara att klicka sig fram till det släktträd Kenneth satt samman och det gav följande resultat:

Johan Olofsson Sandberg (Farfars far)  
* 1838-05-04 Trönö  † 1916-01-30 Trönö
Olof Persson (Farfars farfar)
* 1804-12-23 Trönö


Per Andersson (Farfars farfars far)
* 1771-11-26 Trönö


Anders Matsson Hammar Berger (Farfars farfars farfar)
* 1739-02-16 Enånger  † 1778-07-15 Trönö

Mats Larsson (Farfars farfars farfars far)
* 1708  † 1743

Lars Göransson (Farfars farfars farfars farfar)
* 1669-09-19   † 1735

 
Göran Olofsson (Farfars farfars farfars farfars far)

 
Kedjan tillbaks i tiden slutar (åtminstone för tillfället) med Göran Olofsson (farfars farfars farfars farfars far), men om man följer båtsmannen Anders Matsson Hammar Bergers hustrus släkt kan man ta sig ända tillbaks till 1490 då en Oleff Gudmwnsson ska ha fötts i orten. Det var inte ens Gustav Eriksson påtänkt och det skulle dröja över tre decennier innan han blev Gustav I, eller Gustav Vasa som han kom att kallas.

Tillägg 13 september: Jag hade på egen hand fått reda på att farmor Ottolina Gerina föddes 20 maj 1876 som oäkta barn till Charlotta Karlsdotter. Charlotta gifte sig 23 november 1879 med Karl August Karlsson bara för att avlida två dagar senare. Dödsorsaken ska ha varit bukhinneinflammation. Farmor finns upptagen som boende på fattighuset i en husförhörslängd för 1876-87 från Alingsås Stadsförsamling i Västergötland. Jag vet inte om hon omhändertogs där från födseln, eller om det var senare.

fredag, september 07, 2012

Fortsätter jakten på Sandbergs hörna

Under mitt letande efter den plats där Sandbergs hörna bör ha legat hittade jag en artikel med titeln En bageriepok.  Den handlar om familjen Sedwall som drev bagerirörelser i Mariestad, Stockholm, Västerås och Söderhamn. Lars Oskar och Matilda Sedwall (namnet var ursprungligen Sedvall, men ändrades senare till Sedwall) startade 1893 ett bageri på Kungsgtan 29 i Söderhamn. De hade 10 barn, varav bara fyra överlevde födsel och barndom, sönerna John, Karl och Nils, samt dottern Fanny. Karl och Nils fortsatte driva rörelsen efter faderns död 1912, men det var svårt att få det hela att gå ihop och Karl löste 1935 ut sin bror ur firman. Nils flyttade till Västerås med sin hustru Doris, vars familjenamn var Thunborg. Doris Sedwall skulle under många år fungera som återförsäljare av pappas konst i Västerås. Jag minns att hon hade en stor och vacker våning mitt i stan där hon ställde ut pappas tavlor. Jag visste dock inte att hon var född Thunborg, men det förklarar kanske varför pappa gjorde ett porträtt av Folke Thunborg, en tung socialdemokratisk politiker i Söderhamn och senare förbundssekreterare i det Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU) 1935-1940, samt direktör för Aftontidningen 1942-1944 och landshövding i Norrbottens län 1953-1957.

Vad jag vet så var familjen Sedvall nära nog grannar med familjen Sandberg, vilket gör att att jag undrar om Sandbergs hörna kanske låg i hörnet Norralagatan-Kungsgatan.


View Larger Map

onsdag, september 05, 2012

Odemokratiska demokrater smugglar in Gud i plattformen

Skandal på demokraternas konvent.

Igår var vi saliga över en rad mycket starka tal och Michelle Obama's fantastiska avrundning på kvällen.

Men idag tvingas vi vittna om det pinsamma ögonblick då "Gud" kuppades in i plattformen och det gjorde även ett bisarrt "erkännande av Jerusalem" som Israels huvudstad.

Det var röstfiske av skamligaste sort. (Det faktum att Gud och erkännandet av ockupationen funnits med i tidigare plattformar är ingen ursäkt.)

Tre gånger fick konventets ordförande och Los Angeles borgmästare  Villaraigosa ställa frågan om delegaterna ville ställa sig bakom förslaget. På många lät det som att nejrösterna dominerade, men tredje gången var det kanske lika. Fast omröstningen krävde 2/3 majoritet för att gå igenom. En kvinnlig politruk ställde sig bredvid borgmästaren som då lydigt förklarade att förslaget antagits med kvalificerad majoritet. Det är pinsamt så det förslår och republikanerna har redan börjat använda fadäsen i sin propaganda.

lördag, september 01, 2012

På jakt efter Sandbergs hörna

När jag var i Stockholm 19-25 augusti träffade jag min faster Camia som är en underbar människa och klar i knoppen trots sin höga ålder. Man ska ju inte nämna en kvinnas ålder, men så mycket kan jag säga att hon är pappas lillasyster. Jag frågade Camia om var familjen bodde i Söderhamn. Pappa sa att de bodde "på Norr", men det säger inte så mycket. Jag tänkte att det kanske var nära Köpmantorget, men Camia sa att de bodde vid Norrtullsgatan eller Norralagatan, vilket verkar logiskt eftersom pappa sa att Sandbergs hörna låg vid infarten där forbönderna kom in med sin last av timmer. Hon sa också att de bodde nära det gamla Flickläroverket, som ligger på Nygatan 9 och idag heter Faxeskolan.

Här är karta över Söderhamn.