tisdag, maj 06, 2008

Övertygande seger för Obama - Hillary snart ute ur spelet

Barack Obama vann en övertygande seger i North Carolina, medan det när detta skrives är för tidigt att säga vem som kommer att vinna Indiana. Men bara det faktum att Hillary inte ser ut att vinna någon stor seger i Indiana (när 79 procent av rösterna är räknade) måste ses som ett förödande nederlag.

Hon lyckades trots sin aggressiva och ofta ohederliga kampanj, där hon inte drog sig för de billigaste tricks och skamlöst opportunistiska utspel, som det om att slopa den federala bensinskatten under sommaren. Obama har de senaste två månaderna kämpat i underläge. han har anklagats för elitism av mångmiljonärerna Clinton och McCain, samt grillats i medierna för pastor Wrights ibland extrema uttalanden, men det som spåddes bli en katastrof för Obama och en vändpunkt för Hillary resulterade istället i en stor seger i North Carolina och en mycket jämn match i Indiana. Inte ens den reaktionära radioprataren Rush Limbaughs kampanj för att få republikaner att rösta på Hillary i demokraternas primärval räckte för att vända vinden, även om det kan ha hjälpt Hillary i Indiana. Över hälften av de republikaner som röstade i demokraternas primärval röstade på Hillary, medan resten röstade på Obama. (Var det för att jäklas med demokraterna, eller var det republikaner som funderar på att byta sida och kan tänka sig att rösta på Obama, men inte en Clinton?)

Obamas tal i Nort Carolina där han accepterade segern var lysande. Han visade att han är tillbaks och det med full kraft. Han brann av entusiasm och självförtroende och det rådde ingen tvekan om att detta är demokraternas presidentkandidat 2008.

Hillary måste nu bestämma sig för om ska fortsätta kampanjen trots att hennes chanser att bli nomierade nu är nästan lika med noll. Hon kommer inte bara ha svårt att vinna sympati, utan också att samla in pengar för att fortsätta. Hon har kämpat hårt, men det är nu dags för henne att lägga boxhandskarna på hyllan.

Hans Sandberg


Inga kommentarer:

Loading...