Det blev inga överraskningar i primärvalen i Kentucky och Oregon. Hillary Clinton och Barack Obama vann vardera delstat.
Valet innebar också att Obama nu vunnit majoriteten av de s k pledged delegates, vilket gör att det skulle krävas en kupp från Hillary-anhängarnas sida för att hon skulle få nomineringen. Hennes argument är i grund och botten att delar av den vita arbetarklassen, särskilt äldre och äldre kvinnor, fortfarande är såpass rasistiska att de inte kan tänka sig att rösta på en svart kandidat.
Men så mycket annat i den clintonska strategin så baseras den på tidigare kampanjer och en politisk verklighet som idag är obsolet. Om USA fungerade som det gjorde på 1990-talet och ända fram till förra valet, så skulle Hillary ha lednignen idag, men det har hon inte.
Obama förstod att det politiska klimatet har skiftat och att särskilt den yngre generationen kan mobiliseras via webben på ett helt nytt sätt. Republikanerna var under de senaste två presidentvalen ledande när det gäller att utnyttja Internet, men Obama har ryckt åt sig initiativet på ett fält som låg öppet eftersom Bushregeringen de facto kollapsat och den republinanska ideologin punkterats av Irakkriget och recessionen. Hillary organserade sin kampanj på traditionellt sett och förlitade sig på lobbyister och stora politiska donatorer, medan Obama tackade nej till lobbyisterna och samlade in mycket större belopp via webbe.
Viktigast av allt är förstås att Obamas budskap ligger så väl i tiden och når både oberoende och republikaner. Det är hans positiva och breda budskap och hans klara ståndpunkt när det gäller Irakkriget som gjort det möjligt att förvandla hans primärvalskampanj till en massrörelse.
Obamas problem med pastor Jeremy Wright och ett par mindre väl valda kommentarer gav Hillary en chans att komma igen och blev alltmer militant och började använda webben på ett mer medvetet sätt. Det har hjälpt henne, liksom hennes skamlösa flirt med rasism och populism, men spelet är över. Det finns efter idag ingen chans för Hillary att bli demokraternas presidentkandidat annat än genom en kupp som säkerligen skulle splittra partiet.
Hans Sandberg
Hitler, Trump and the "Revolution Against Reason"
-
The historian *Christopher R. Browning* (at the University of North
Carolina at Chapel Hill) has a revealing and terrifying essay in *New York
Review of B...
2 veckor sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar