onsdag, maj 28, 2008

Vita Huset rasar över förre presschefen McClellans bok

Scott McClellan, president George W. Bushs presschef från juli 2003 till april 2006, har skrivit en bok om sin erfarenhet från Vita Huset och det är inte direkt någon smickrande skildring.

President Bush tror på det han vill tro på och ägnar sig ofta åt politiskt lägligt självbedrägeri, skriver Scott McClellan i sin bok som börjar säljas i nästa vecka. Invasionen av Irak var enligt McClellan "ett allvarligt strategiskt felsteg", men Bushs värsta misstag var hans "beslut att överge uppriktighet och ärlighet när de egenskaperna behövdes som mest."

"The president had promised himself that he would accomplish what his father had failed to do by winning a second term in office," skriver han. "And that meant operating continually in campaign mode: never explaining, never apologizing, never retreating. Unfortunately, that strategy also had less justifiable repercussions: never reflecting, never reconsidering, never compromising. Especially not where Iraq was concerned."

Vita Husets nuvarande presschef Dana Perino har redan attackerat boken och sagt att McClellan är "sorglig" och att "det är är inte den Scott vi kände." Karl Rove, som får hård kritik i boken attackerade igår kväll McClelland på Fox News och sade att han inte kände igen McClellan i boken, utan att det var som att den var skriven av en "bloggare på vänsterkanten."

Hans Sandberg

Läs mer här:

White House Reacts Angrily to Former Aide’s Book
McClellan’s Book Bubble Bursts on the Blogs

Scott McLellan, Former Press Secretary, Attacks Bush's White House

Ex-Press Aide Writes That Bush Misled U.S. on Iraq

Boken heter:What Happened: Inside the Bush White House and Washington’s Culture of Deception
(Public Affairs, $27.95)

lördag, maj 24, 2008

Barack Obama utmanar USA:s Kuba-politik

 "Det enklaste hade varit att göra som andra amerikanska politiker när han eller hon kommer ner till Miami. Var fjärde år åker de ned till Miami och talar tufft om Kuba och sedan åker de tillbaks till Washington och ingenting förändras på Kuba," sa Barack Obama inför en jublande skara av 900 personer som bjudits in av den exilkubanska lobbygruppen Cuban American National Foundation.

Det varma mottagandet bland exilkubanerna som traditionellt lutar starkt åt republikanerna och utnyttas av mer eller mindre cyniska politiker var ännu ett tecken på att Obams uppriktiga och nytänkande politik går hem långt utanför de egna leden. "Jag tror att han är den enda kandidat som ärligt talat om sina intentioner när det gäller Kuba," sa Alina Fernandez, Fidel Castros dotter som lever i exil i Florida. (Washington Post, 24 maj 2008)

Hans Sandberg


onsdag, maj 21, 2008

Barack Obama kommenterar valet i Oregon

Barack Obamas tal i Iowa efter segern i Oregon var ett av hans bästa hittills. Kort, skarpt och efftivt. Han talade med stor auktoritet och tillförsikt. Han naglade fast John McCain och överöste Hillary med lovord, en del säkert ärligt menade, medan andra nog var ägnade att göra hennes exit lite mindre smärtsam. 

Hillarys seger i Kentucky räcker inte för att stoppa Obamas segertåg genom Oregon

Det blev inga överraskningar i primärvalen i Kentucky och Oregon. Hillary Clinton och Barack Obama vann vardera delstat.

Valet innebar också att Obama nu vunnit majoriteten av de s k pledged delegates, vilket gör att det skulle krävas en kupp från Hillary-anhängarnas sida för att hon skulle få nomineringen. Hennes argument är i grund och botten att delar av den vita arbetarklassen, särskilt äldre och äldre kvinnor, fortfarande är såpass rasistiska att de inte kan tänka sig att rösta på en svart kandidat.

Men så mycket annat i den clintonska strategin så baseras den på tidigare kampanjer och en politisk verklighet som idag är obsolet. Om USA fungerade som det gjorde på 1990-talet och ända fram till förra valet, så skulle Hillary ha lednignen idag, men det har hon inte.

Obama förstod att det politiska klimatet har skiftat och att särskilt den yngre generationen kan mobiliseras via webben på ett helt nytt sätt. Republikanerna var under de senaste två presidentvalen ledande när det gäller att utnyttja Internet, men Obama har ryckt åt sig initiativet på ett fält som låg öppet eftersom Bushregeringen de facto kollapsat och den republinanska ideologin punkterats av Irakkriget och recessionen.  Hillary organserade sin kampanj på traditionellt sett och förlitade sig på lobbyister och stora politiska donatorer, medan Obama tackade nej till lobbyisterna och samlade in mycket större belopp via webbe.

Viktigast av allt är förstås att Obamas budskap ligger så väl i tiden och når både oberoende och republikaner. Det är hans positiva och breda budskap och hans klara ståndpunkt när det gäller Irakkriget som gjort det möjligt att förvandla hans primärvalskampanj till en massrörelse.

Obamas problem med pastor Jeremy Wright och ett par mindre väl valda kommentarer gav Hillary en chans att komma igen och blev alltmer militant och började använda webben på ett mer medvetet sätt. Det har hjälpt henne, liksom hennes skamlösa flirt med rasism och populism, men spelet är över. Det finns efter idag ingen chans för Hillary att bli demokraternas presidentkandidat annat än genom en kupp som säkerligen skulle splittra partiet. 

Hans Sandberg

söndag, maj 18, 2008

McCain - politikern som säger vad som faller honom in

Om man lyssnar på ett klipp eller en intervju med John McCain, så låter han rättfram och robust på ett ganska trevligt sätt, men om man klipper ihop de olika bitarna blir resultatet mer kubistiskt och det är inte helt lätt att se hur de hänger ihop. Den radikale politiske filmmakaren Robert Greenwald har gjort en serie kortfilmer som gör att man frågar sig vem McCain egentligen är. Att säga att han "flipp-floppar" är ett understatement.    

onsdag, maj 14, 2008

John Edwards backar Barack Obama

CNN rapporterade just att f.d. senator John Edwards kommer att deklarera sitt stöd för Barack Obamas kampanj inom kort.

Det är ett enormt viktigt stöd för Barack Obama och rycker effektivt under mattan på Hillary Clinton, som försökt framställa sig som den vita arbetarklassens sista hopp. John Edwards har länge slagits för de arbetande och fattiga i USA och är populär inte minst i USA:s söder. Edwars stöd för Obama betyder att Hillary inte ens fick 24 timmar att fira segern i West Virginia. 

Hans Sandberg

tisdag, maj 13, 2008

Hillary dämpar tonen efter segern i West Virginia

Hillary Clinton vann som väntat primärvalet i West Virginia, men hon vet att loppet är kört och det var märktes på den mer dämpade ton som hon hade när hon kommenterade segern i ett tal. "Jag beundrar senator Obama starkt," sade hon bland annat.

Hon uppmanade sina supporters att gå till hennes hemsida och stödja kampanjen. Även om hon redan nu skulle vara beredd att dra sig tillbaks, så behöver hon dra in mer pengar för att finansiera kampanjen. 

Ingen ska ta ifrån henne äran av att ha visat att en kvinna kan vara en lika tuff politisk fighter som en man, men i likhet med många manliga politiker har hon också visat sig villig att kompromissa med sanningen och inte dragit sig för att spela på folks lägsta instinkter, inklusive att vädja till en del väljares rasfördomar. 

Hans Sandberg

http://www.aftonbladet.se/nyheter/usavalet/article2462310.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/usavalet/article2466767.ab


tisdag, maj 06, 2008

Övertygande seger för Obama - Hillary snart ute ur spelet

Barack Obama vann en övertygande seger i North Carolina, medan det när detta skrives är för tidigt att säga vem som kommer att vinna Indiana. Men bara det faktum att Hillary inte ser ut att vinna någon stor seger i Indiana (när 79 procent av rösterna är räknade) måste ses som ett förödande nederlag.

Hon lyckades trots sin aggressiva och ofta ohederliga kampanj, där hon inte drog sig för de billigaste tricks och skamlöst opportunistiska utspel, som det om att slopa den federala bensinskatten under sommaren. Obama har de senaste två månaderna kämpat i underläge. han har anklagats för elitism av mångmiljonärerna Clinton och McCain, samt grillats i medierna för pastor Wrights ibland extrema uttalanden, men det som spåddes bli en katastrof för Obama och en vändpunkt för Hillary resulterade istället i en stor seger i North Carolina och en mycket jämn match i Indiana. Inte ens den reaktionära radioprataren Rush Limbaughs kampanj för att få republikaner att rösta på Hillary i demokraternas primärval räckte för att vända vinden, även om det kan ha hjälpt Hillary i Indiana. Över hälften av de republikaner som röstade i demokraternas primärval röstade på Hillary, medan resten röstade på Obama. (Var det för att jäklas med demokraterna, eller var det republikaner som funderar på att byta sida och kan tänka sig att rösta på Obama, men inte en Clinton?)

Obamas tal i Nort Carolina där han accepterade segern var lysande. Han visade att han är tillbaks och det med full kraft. Han brann av entusiasm och självförtroende och det rådde ingen tvekan om att detta är demokraternas presidentkandidat 2008.

Hillary måste nu bestämma sig för om ska fortsätta kampanjen trots att hennes chanser att bli nomierade nu är nästan lika med noll. Hon kommer inte bara ha svårt att vinna sympati, utan också att samla in pengar för att fortsätta. Hon har kämpat hårt, men det är nu dags för henne att lägga boxhandskarna på hyllan.

Hans Sandberg


söndag, maj 04, 2008

Hillary står fast vid talet om att "utplåna Iran"

Hillary Clinton upprepade på söndagsmorgonen sit hot om att "utlplåna Iran" i en intervju med George Stephanopoulos på ABC News. Hon hade i tisdags på Good Morning America sagt att om Iran attackerar Israel med kärnvapen och hon är president, så "kommer vi att attackera Iran. " Varpå hon tillade att "vi har  möjligheten att utplåna dem." (ABC News online, April 22, 2008.)

Jag googlade "Hillary +Iran" men kunde inte hitta några rapporter om detta i svenska medier, men däremot i finska Borgåbladet. "Det är svårt att avgöra vad som verkligen är menat och vad som bara är retorik i valstridens hetta. I vilket fall som helst har Clinton visat en sida som är skrämmande," skriver Sune Portin 23 april och fortsätter längre fram i sin artikel: "Uttalanden som Clintons ger resten av världen skrämselhicka. Det sista vi vill ha är en konflikt med kärnvapen. Tror hon att Irans president låter sig skrämmas? Han har redan tidigare visat att han bemöter tuff retorik med ännu tuffare. På en verbal nivå låter han sig inte skrämmas. Hur han agerar när hoten sätts i verkställighet vet vi lyckligtvis inte ännu. Det är åtminstone säkert att han kan använda Clintons uttalande i den Iranska inrikespolitiken för att visa att landet är under ständigt hot och att han behövs i landets ledning."

Barack Obama kommenterade Hillarys hökaktiga retorik i en intervju med Tim Russert på NBC:s söndagsshow Meet the Press. Obama sade helt enkelt att det inte är sådan retorik vi behöver idag och att det är samma retorik som George W. Bush ägnat sig åt.
"Det är viktigt att vi markerar för omvärlden att vi distanserar oss från den cowboy-diplomatik eller brist på dimplomati George Bush står för," sa Obama.

torsdag, maj 01, 2008

Snöpligt slut för processen mot bröderna Vik

Det såg ut som om bröderna Alexander och Gustav Vik till sist skulle ställas till svars inför domstol för sin roll i en av dot-com-boomens mest spektakulära bubblor: Xcelera.com. Men så hände nåt oväntat.

Affärsvärlden
rapporterade 23 april att det skulle bli en juryrättegång och att båda bröderna skulle kallas att vittna. Men igår när jag äntligen fick tag i en av advokaterna på Berman Devalerio Pease Tabacco Burt & Pucillo i Boston förklarade han uppgivet att det inte blir något mål. Domaren hade på försvarets begäran förkastat deras expertvittne och utan detta gick det inte att bevisa att de klagande aktieägarna bakom denna grupptalan verkligen lidit skada pga bröderna Viks manipulationer, med vars hjälp de tjänader 250 miljoner dollar medan företaget imploderade.

Läs mer i min rapport för Realtid.se

Hans Sandberg

Klicka på länkarna nedan om du vill läsa mina intervjuer med Alexander Vik från år 2000 samt ett par tidigare rapporter jag gjort för Realtid.

Alexander M. Vik om Mirror Image och Xcelera.com (Dagens IT)

Alexander M. Vik om åtalshotet 2000 (Dagens IT)

Bin Laden räddade Alexander Vik (Realtid)

Svag trovärdighet sänkte Viks bud (Realtid)