söndag, februari 18, 2024

Ett tusen år gamla tankar om kärlek

Abū Muḥammad ʿAlī ibn Aḥmad ibn Saʿīd ibn Ḥazm al-Andalusī, kanske mer känd som Ibn Hazm levde i Andalusien mellan 994 och 1064 (med undantag för en period i exil på Mallorca efter 1040.) 

Han skrev år 1022 en bok om kärlek med den suggestiva titeln The Ring of the Dove. 

Jag vet inte om han läst Aristoteles Den nikomachiska etiken, men tycker mig höra ett eko av den senares reflektioner om vänskap i den lärde arabens text. 

Här är ett avsnitt jag fastnade för. 

"Den ädlaste sortens kärlek är den mellan två personer som älskar varandra gudomligt, antingen därför att de har en identisk strävan efter rättfärdighet, eller som ett resultat av harmonin i deras fundamentala övertygelse och principer, eller därför att de delar någon gemensam uppsättning av ädel kunskap. Nästa slags kärlek kommer av släktskap, från deras gemensamma kärlek och att de delar identiska mål, kamratskapens och bekantskapens kärlek, en kärlek som bygger på omtanken om ens medmänniskor, en kärlek som följer av en strävan efter ens värdsliga upphöjelse, en kärlek som baseras på en gemensam hemlighet vilken båda måste dölja, en kärlek för underhållning och att tillfredsställa begär och den passionerade kärleken som inte har någon annan orsak än förena de själar vi nämnt ovan.

Alla dessa varianter av kärlek upphör när deras orsaker försvinner och ökar eller minskar med dem. De intensifieras i enlighet med graden av deras närhet och försvagas när orsakerna hamnar längre och längre bort. Det enda undantaget är kärleken till den rena passionen, vilken kontrollerar själen, vilket är den kärlek som inte försvinner med döden.”

(The Ring of the Dove, Ibn Hazm)

Not till bilden: Manuskriptet till The Ring of the Dove finns i Leiden University Library


Inga kommentarer: