tisdag, juli 29, 2014

Pappa skriver från Öland (29.7.1974)Löttorp den 29/7 74

Kära Hans!

Tack för ditt brev som jag hade mycket nöje av. Hoppas att du kan läsa mina kråkfötter. Vi är ganska lika du och jag, vår handstil är mycket personlig och det fodras en viss ansträngning för att tyda den. I alla fall är ju innehållet viktigast. 

Har fått litet avstånd på Myrdal--Gustafssons bok och det var ju en hel del tänkvärda saker som stod i den. Har lämnat boken till mamma för att du skulle få tillbaka den snarast. Därför kommer jag inte ihåg alla dem han referade till och det var ju i alla fall ett par tyskar som han drog fram runt Boström som jag har sett att det skrivits om igen.

Det är klart att man få ta smällar när man sticker ut käken. Lagercrantz och Delblancs var jag ganska förvånad över, men så går det ju till i Litterära o Konstnärliga sammanhang.

Har just ätit middag bestående av biodynamisk potatis från Sandins samt egenhändigt stek falukorv. Korven är inte vad den var förr. Det verkar mest mjölkpulver, nåja, med en "Skåne" och "Lyckholms" till så går det ner.

Dhabi ligger och lurpassar. Jag har nog skämt bort henne på sista tiden, men hon är fin och go. Hon väntar sig litet extra och inte bara Doggy, så det blir ju en och annan godbit efter som Husse är ensam. 

Hon ligger på tomten när vädret tillåter och då väntar hon på att jag skall smeka henne. Hon ligger så stilla och ser verkligen ut att njuta av det. 

Just nu dök det upp 3 st. rapphöns utanför fönstret. Tyckte först att det var en gråbrun katt, men plötsligt vaggade en ganska fet hona och 2 st., antagligen 1-åringar upp. De vandrade fram från ateljéhållet och försvann in i buskarna mot Holgers. Dhabi var som tur var inne och såg dem inte. Annars hade det kunnat bli en massaker!

Igår var elektrikern här och nu verkar det som det ska bli av med installationen. Han sätter igång i höst. Skall bli skönt. Det blir väldigt fort mörkt och omöjligt att läsa en bok (och det är trist!)

Mamma sa att Jan verkar så slut. Han har fått migrän stup i ett. Du och Elisabeth sliter väl ner er också. Vad du än gör, så var rädd om hälsan.

För mig är det lite upp och ned. Vädret är väldigt påfrestande, vid 4-5 tiden på morgnarna känns det inget vidare, men det blir bättre när jag varit igång ett tag. Det är vilsamt att vara här. Det är klart att långsamt blir det. Holger är ju inte vidare sällskaplig.  Har varit inne och sett TV några kvällar, men det känns som jag besvärar. Jag blir inte klok på varken honom eller Tobbes fru. Ibland är dom så väldigt till sig, så en annan dag verkar dom så tvära så jag funderar på vad jag gjort. 

Inte gör de mycket för när jag gått till Holger har jag haft en flaska vin med mig, så jag går ju aldrig tomhänt! 

Häromkvällen gick jag förbi sällskapsrummet och då var Tobbe med fru och ett par till och Holger. De eldade i öppna spisen, grillade korv, kastade pil. 

Du ska inte tro att dom ropade in mig. Ganska svagt när de vet att jag sitter alldeles solo. 

Så det är lite trögt med umgänget. Någon gång kan det trots allt vara roligt att få vara med. Här är ju mycket isolerat.

Nej, nu skall jag inte gnälla mer.

Har annars haft besök av bekanta till Bibbi. Nygrens. De bodde på Böda Pensionat. Sen var det ett par som bott hos Holger flera år. Han jobbar inom Stockholms Stad, med tunnelbanebyggandet. 

Det var in hit och hade en flaska rödvin och så köpte de en akvarell och det var helt oförutsett. De åkte hem en vecka för tidigt på grund av vädret. Lämnade 200 kr på hand sedan skall mamma och jag åka ut med akvarellen till dem. De har villa eller småhus i Älvsjö. 

Det var ju kul. Så det händer en och annan ljusglimt. Idag har solen lyst nästan hela dagen, men det blåser hemskt kallt, så det är bäst att sitta inomhus. 

Jag hoppas att Ni får kul med resan och att det inte blir krig eller naturkatastrofer, utan att ni kommer friska och glada tillbaks till oss! 

Mamma och jag är nog litet oroliga för Er. 

Hej, so long båda två  
        kramar från 
Din pappa!

PS. Har idag målat ett stilleben. Ganska smått, men ser hyggligt ut!


Inga kommentarer:

Loading...