Per Söderström skriver i Svenska Dagbladet om Amu Chus kontroversiella bok om "kinesisk" barnuppfostran. (Tigertrend utmaning för curlingföräldrar)
Som så ofta är det inte innehållet i sig som skapar en bästsäljare utan att tiden är mogen för boken ifråga. Det gäller även Amu Chus bok Battle Hymn of the Tiger Mother, som landat i ett USA där föräldrar oroar sig mer än någonsin för att deras barn ska komma in på rätt universitet och sedan få ett bra jobb efter utbildningen. Och för många föräldrar är budskapet betryggande. Allt som behövs är hårt arbete och självuppoffran. Amerikanska grundvärden (dock inte de som präglar Wall Street).
Stenhård disciplin fungerar. Det är inget nytt. Inte heller att invandrare och andra som upplever att de kämpar i underläge satsar hårdare. Uppkomlingar, säger de som fötts till medborgarskap, rikedom och privilegier. Det är kanske svårare att förstå hur otroligt svårt det är för genomsnittskinesen att komma in på ett av landets elituniversitet. Pressen att prestera är enorm och konsekvenserna av att misslyckas kan drabba hela familjen. Tigerpedagogiken fungerar, men risken är stor att den krossar individerna, eller åtminstone snöper dem. Men det är kanske inte så olika överklassfamiljer och aristokrater som ofta har ett fastare grepp om uppfostran än folk i gemen. Det är desto mer nödvändigt i en tid då man inte direkt kan ärva titlar och förmåner.
Hans Sandberg
The Boy Who Wouldn't Die - On the Book "I'm Adding Sunshine to My Paint"
-
Five years old, *Harald Sandberg* (1912-1983) came down with a double-sided
pneumonia. Three doctors in Söderhamn, a city in northern Sweden, said that
t...
5 veckor sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar