tisdag, september 30, 2008

måndag, september 29, 2008

Krisen fortsätter - "fixaren" McCain står med rumpan bar

Det har sagts att grunden till finanskrisen är bostandslånen, men det är inte sant. Krisen handlar om förtroendekapital och president George W. Bush har inte bara förbrukat det lilla kapital han fick med högsta domstolens hjälp våren 2001 och det som Osama bin-Laden bjöd på när han attackerade USA 11 september, utan varenda öre av det politiska kapital som det ofta godtrogna amerikanska folket försett honom med.

Och nu står kejsaren naken och det är ingen skön syn och den amerikanska ekonomins finansiella system faller som ett korthus. Och utan ett minimum av politiskt förtroende kan det inte finnas någon politisk makt. Impotensen exponerades med all tydlighet när representanthuset röstade om den finansiella räddningsplan som manglats fram under helgen och som John McCain skyndat sig att ta äran för efter sitt teatraliska "avbrytande" av sin kampanj för att flyga in till Washington, D.C. och ställa allt till rätta. Men David Blaines dödsdykning hade mer verklighetsförankring än John Wayne McCains inhopp och på tisdagen stod det klart att inte ens ett ton av politisk viagra skulle kunna återställa McCains politiska potens.

Det som fällde räddningspaketet var ett populistiskt uppror, samma populism bland republikaner på vischan som sänkte försöket att reformera USA:s invandringspolitik. Det var USA:s taliban som talade. Kanske tror de att allt som behövs för att ta USA ut ur krisen är moralisk rakrygghet, starka män och gudsfruktan. Sist man prövade denna metod sjönk USA ner i en depression som -- trots FDR:s New Deal -- varade in i andra världskriget.

Dagens kris sätter punkt för den konservativa och neokonservativa eran. Det är nyliberalismens moraliska, filosofiska och politiska kollaps, men lösningen har ingenting med socialism att göra, utan om att rehabilitera politiken, reformera marknaderna, bygga ut det sociala skyddsnätet och återställa det jämlikhetsideal som trots allt finns i USA. Världen och USA står inför enorma investeringsbehov, infrastrukturen måster förbättras radikalt, energihushållningen revolutioneras på samma sätt som elektroniken revolutionerade vårt sätt att kalkylera och kommunicera. Vi behöver ett nytt New Deal, det som Thomas Friedman kallar ET.

Men för att få igång den revolutionen behöver vi nya sociala attityder, nytt ledarskap och en flod av innovationer.

Krisen är förnyelsens tid. Det är en kreativ förstörelse.

Hans Sandberg

torsdag, september 25, 2008

VIP-mottagning hos USA-ambassadören


Ambassadör Michael Wood hälsar gästerna välkomna.


Ambassadör Michael Wood och Viveka Wahlstedt,
ordförande i SACC-USA.


Gunilla Girardo, president för SACC-USA tillsammans med
Nils-Eric Svensson från Region Skåne.



Viveka Wahlstedt överlämnar min bok "Swedish-American
Currents" som gåva till ambassadören.



Ambassadören, som har ett förfltuet som tidnings-
utgivare, bläddrar i min bok.



Ambassadör Michael Wood och Currents-boken.

Den svensk-amerikanska handelskammaren SACC-USA höll 15-16 september sin årliga konferens - Entreprenördagarna - på hotell Clarion Sign i Stockholm. Kvällen före bjöd den amerikanske ambassadören Michael Wood på VIP-mottagning i sitt residens. 

SACC-USA lyckades genomföra en välbesökt konferens med en rad intressanta paneldiskussioner trots att den internationella finansmarknaden imploderade som bäst. Kanske inte riktigt business as usual, men hur ofta är business egentligen as usual?

Michael Woods mottagning på söndagskvällen blev på sätt och vis en avskedsfest eftersom vi kommer att ha en ny amerikansk ambassadör nästa gång SACC-USA samlas i Sverige. Michael Wood är en man med stor charm och intelligens och han har lyckats bli den kanske populäraste amerikanske ambassadören i Sverige samtidigt som landet leds av en av de mest impopulära presidenterna någonsin, en president som dessutom råkar vara en gammal kompis till ambassadören. Förklaringen till att han lyckats med detta är att han är en genuin och fullkomligt opretentiös person, som samtidigt fokuserat sig på att koppla samman Sverige och USA på ett område som ligger exakt rätt i tiden: alternativ energi. 

Ambassadören höll ett tal där han lovordade SACC-USA och SACC-USA:s ordförande Viveka Wahlstedt höll ett tal där hon lovordade ambassadören. Sedan överlämnade hon min nya bok "Swedish-American Currents" till ambassadören att ha som minne av Sverige och SACC-USA när han återvänt till sitt hemland.  

Hans Sandberg

torsdag, september 04, 2008

Ny bok om svensk-amerikanska entreprenörer

Jag har just publicerat Swedish-American Currents på Lulu.com, som låter författare ge ut sina böcker både som eböcker och Print-On-Demand (POD), vilket betyder att böckerna trycks först när de beställs. Det är i och för sig dyrare än att trycka på vanligt sätt, men kräver i gengäld inte någon initial investering utöver den tid man får lägga ned på att färdigställa manuskript, omslag osv.

Klicka här för att besöka min virtuella bokhandel på Lulu.com!

Hans Sandberg