onsdag, november 05, 2008

Barack Obama öppnar USA

Amerikansk politik präglas ofta av fruktan, fruktan för människor man inte förstår, människor av annan bakgrund och inte minst människor i andra länder. USA är stort och starkt, men innerst inne väldigt osäkert på sig självt, en följd av den etniska uppblandningen och dess problematiska nationsbildande (folkmordet på indianerna och sedan slaveriet).

Men alla länder dras med mörka sidor av sin historia, så det finns ingen anledning för amerikanerna att betrakta världen som fientlig, som en samling nationer som måste tyglas av USA. Det är som Olle Wästberg sa när jag pratade med honom på tisdagsnatten, att Barack Obama blir den förste amerikanske presidenten som verkligen kan se USA med andras ögon.

Om det är något som Obama utstrålar så är det lugn. Han behöver inte gömma sig bakom tuffa åtbörder och bombastiskt tal, vilket var något som retade gallfeber på många republikaner. Men Obamas yttre mildhet är inte ett tecken på svaghet, utan på självförtroende och styrka.

Nu öppnas en chans för USA att tackla sin ekonomiska kris, miljökrisen och reparera det utrikespolitiska kaos George W. Bush lämnar efter sig. Det är enorma uppgifter, vilket är varför vi ska vara tacksamma för att amerikanerna denna gång inte valt en folklig och lagom korkad president. Sådana har vi haft nog av.

Det är en ny morgon för Amerika och för världen. Osama bin-Laden kommer att få svårt att hålla ihop sina trupper och ännu svårare att övertala sina sympatisörer om det viktiga i att bekämpa USA. Det idiotiska "Kriget mot terrorn" kan läggas ned och kampen för fred, ekonomisk utveckling och en god miljö ta vid.

Hans Sandberg

1 kommentar:

nika sa...

applåder från Ohio. Det blir en spännande tid framöver.

Loading...