(Kommentar till artikeln i Datateknik 3.0 om Bill Gates hjärntrust i Kina).
Microsoft Researchs högkvarter i Beijing.
(Beijing, China) Microsoft har lockat till sig en grupp framstående forskare, varav många återvänt efter många år i USA och några kommer från Taiwan. De injicerar det bästa av den internationella/amerikanska entreprenörandan in i det kinesiska systemet. De 50 000 kinesiska studenter som pluggar i USA för inte bara med sig hem tekniska kunskaper, utan också erfarenheter av ett annat sätt att leva och tänka. Detta utbyte, samt de enorma utländska investeringarna förändrar landet, men delar av partiapparaten, polisen och militären vill inte veta av det friare tänkande som följer med den moderna vetenskapen och tekniken. Då och då slår de till genom att trakassera eller arrestera gästande professorer, eller entreprenörer. Plötsligt är det nyss leende värdlandet en brutal diktatur som hotar med långa fängelsestraff för spioneri, eller något annat brott mot ”statens säkerhet.” Vem vill då vara taiwanes med en Ph.D. i elektronik från USA?
Men trots en rad uppmärksammade fall av godtyckliga gripanden hade jag under mitt besök i april ingen känsla av att någon oroade sig. När jag frågade Ming Jer Lee, som grundat VisionNext med stöd av Beijing-universitetets nya inkubator, varför han sitter i Beijing och inte på Taiwan, svarade han enkelt och oproblematiskt, att det är här det händer saker, att Kina är Asiens nya centrum. När jag våren 1989 träffade en mängd unga IT-entreprenörer runt om i Kina möttes jag av en liknande optimism. Det händer så mycket och plötsligt går det att göra en insats, om man bara förstår hur långt man kan gå utan att gå för långt. De som överskrider gränsen åker dit, men de flesta kineser kan nästan instinktivt tolka det politiska klimatet. Under en tågresa 1986 frågade jag några unga kinesiska reformvänner varför de tiger om Wei Jingsheng (som fick 15 år för sitt krav på en demokratisk femte modernisering,) svarade de att de fåglar som först lämnar en buske när man kastar sten på den skjuts ner först.
Kina genomgår en revolution stimulerad av den radikala ekonomiska decentraliseringen, den sociala moderniseringen och de enorma utländska investeringarna. Den gamla maktstrukturen finns kvar och visar ibland sina klor, men samhället är ett annat och även om säkerhetspolisen vill kontrollera folkets tankar och kommunikationer tror jag att det är för sent. Det går inte att avlyssna 100 miljoner mobiltelefoner och tiotals miljoner nätsurfare. Kanske kan de också söka skydd i de stora talen. Det finns idag 800.000 taiwanesiska affärsmän i Kina och taiwanägda företag har hittills investerat ca 500 miljarder kr i landet. Man får bara hoppas att det är för sent att vända utvecklingen och att den femte moderniseringen ska komma till slut.
Hans Sandberg
The Boy Who Wouldn't Die - On the Book "I'm Adding Sunshine to My Paint"
-
Five years old, *Harald Sandberg* (1912-1983) came down with a double-sided
pneumonia. Three doctors in Söderhamn, a city in northern Sweden, said that
t...
5 veckor sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar