torsdag, december 01, 2011

Västerbottenskris i USA

Det råder kris i USA. Nej, jag syftar inte på Wall Street och den skyhöga arbetslösheten, utan jag tänker på Västerbottenskrisen. Julen närmar sig med stormsteg och det är svårare att få tag på Västerbottensost än andra vanebildande substanser. Min familj brukar besöka IKEA i Elizabeth, New Jersey för att köpa 3-4 kilo inför Julen. Det är inte bara min hustru Lisa och pågarna Erik och Alex som förväntar sig Västerbottensost på Julbordet. Mina italiensk-amerikanska svärföräldrar, svägerska, hennes man och deras döttrar har också fastnat för den nordsvenska osten som får parmesan att smaka torr och trist.

Men i år är det tji att få tag på Västerbottensost. IKEA har slutat sälja varan och svenskar i USA och svensk-amerikaner är rasande. Svenska kyrkan i New York hade ost att sälja för några veckor sedan, men den sålde slut fort som attan. En av tanterna i kyrkan förklarade Lisa när hon ringde att de köpt ett hjul från en återförsäljare i Chicago, men att de inte tyckte sig kunna beställa ett andra hjul. De sa att svenskarna är väldigt upprörda och arga på IKEA som håller på att göra om sina matbutiker och inte längre säljer osten (på IKEA talar man om importproblem, men det där det inte alla som tror på.)

Det är kanske på tiden att vi älskare av Västerbottensost ockuperar IKEA! Vi är kanske inte en del av de 99 procenten, men vår passion för den kryddade saftiga osten är 1000 procent äkta!

2 kommentarer:

Umepojk i Mason, Ohio sa...

I dag finns följande på Västerbottensostens FB sida: ”Det går många rykten om att Västerbottensost inte längre säljs på IKEA i USA. Detta stämmer inte eftersom IKEA återupptagit försäljningen igen, mycket tack vare allt konsumentengagemang!” Osten ska vara tillbaka om några dagar. Det finns också flera FB-grupper som handlar om förändringarna i IKEAs matvaror: https://www.facebook.com/groups/62271133184/ https://www.facebook.com/groups/160769140670967/ https://www.facebook.com/pages/Only-IKEA-brand-on-food-No-thank-you/146049462133927?ref=ts

Fanny sa...

Enligt ryktena världen runt så har IKEA slutat med de flesta matprodukter. Från och med nu ska de bara sälja sitt eget märke. De skalade råkorna är inte lika bra som de Grönländska. Ska nu se om Zabars i NYC har någon Västerbotten kvar. För n¨gon månad sedan kostade den $18lb.

Loading...