måndag, augusti 24, 2009

Är det okej att skolbarn faller ut genom fönster?

Hur är det möjligt att tre barn faller ut från ett fönster på tredje våningen? Den officiella uppfattningen är kanske inte helt oväntat att det inte var skolans fel, att det inte var lärarens fel, så allt som återstår är väl fönstertillverkaren...

Olyckor och tragedier händer varje minut varje dag, men ibland händer det saker som sticker ut lite extra, som får en att fundera på om det är något fel på systemet, vare sig systemet är en liten skola eller ett helt samhälle. Ett extremt exempel är skolan som exploderade i Kina för några år sedan och som förutom att utbilda småbarn också var en fabrik för smällare och raketer. Det var något fel på systemet som tillät lokala profitörer att utsätta skolbarn för denna risk.

Ett mindre extremt, men tragiskt exempel, är måndagens olycka i Aspnässkolan i Järfälla. Två pojkar och en flicka ramlade ut genom ett fönster och föll från tredje våningen rakt ned i den asfalterade skolgården. Ett av barnen är kritiskt skadad enligt Aftonbladet, som berättar att "barnen satt i fönsterkarmen med en kudde bakom ryggen mot glasrutan. Plötsligt gick fönstret upp."

En lärare stod alldeles brevid, men hann inte ingripa. Rektor Ulla Fredriksson säger till Aftonbladet att det inte rörde sig om bristande tillsyn. "Det finns ingen annan orsak till det annat än att något gick snett," säger hon och en lärare tillägger att "det är ofattbart att något så hemst kan hända."

I morgon fortsätter undervisningen i skolan som vanligt. "För barn är det bästa att få det så vanligt som möjligt," säger rektorn.

Så vanligt som möjligt? Var det vanligt att barn fick sitta på fönsterkarmen på tredje våningen med kuddar pressande mot fönstret och att den ansvariga läraren inte reagerade?

Vi får hoppas att alla tre barn återhämtar sig, men vad skulle hänt om ett eller flera av barnen dog? Skulle det fortfarande vara bäst att få det så vanligt som möjligt? Här finns en slags inlärd hjälplöshet där lärare och skolledning bara tar för givet att det ingenting finns att göra, att olyckor bara händer utan att det finns någon annan "orsak till det annat än att något gick snett."

Mina barn har gått igenom skoldistriktet i West Windsor, New Jersey, och jag har svårt att tänka mig att något liknande skulle kunna ha hänt här eftersom skoldistrikten inte accepterar att saker bara "går snett". De har extremt detaljerade rutiner för att skydda barnen i skolan och på skolresor och utflykter. Och de följer rutinerna minutiöst. Ibland tycker man som förälder att de borde relaxa lite och inte vara så överbeskyddande hela tiden, men hellre det än att de skadas helt i onödan.

Hans Sandberg

Inga kommentarer:

Loading...