tisdag, februari 24, 2009

Hälsosamma reformer skrämmer Wall Street

Barack Obama och hans team fortsätter systematiskt beta av kris efter kris, men på Wall Street är man nervösa värre, vilket speglas i - som det tycks - evigt dalande Dow Jones och Nasdaq index. På sina håll hör man investerare och kommentatorer klaga och skylla det fortsatta raset på president Obama. Det är samma män som inte såg något skäl att klaga på under George W. Bush då tjuvar och banditer hade fritt fram med konsekvenser som vi nu alla känner av. 

Vad har ni för rätt att klaga, tänker jag när jag hör dem på CNBC. Var fanns Rick Santellis moraliska raseri när VD:ar plockade ut hundratals miljoner i ersättning för att driva "sina" företag mot ruinens brant? 

Kruxet med Wall Streets nervositet idag, deras klagan över att inte veta vilka regler som gäller, är att de är rädda för att vi ska få regler som ersätter "the winner takes it all." De begriper inte den nya logik som kommer att ta över efter deras roffarlogik. Det kommer att ta ett tag innan de nya spelreglerna är etablerade och folk börjar förstå dem, men när den saken är klar kommer börserna att börja klättra uppåt igen, fast kanske inte lika fort och lika spekulativt.

Hans Sandberg

Inga kommentarer:

Loading...