(Uppdaterad 8 februari 2010: Thomas Sandell sa i en telefonintervju 5 februari att siffran 10,1 miljarder inte avsåg tillgångar Sandell Asset Management förvaltade över, utan värdet av investeringar fonden kontrollerade om man inkluderar sådana som lånefinansierats. Uppgiften att tillgångarna skulle ha ökat med 35 procent är därför felaktig. Han säger också att fonden vid starten 1998 hade 40 miljoner dollar i tillgångar och inte 125 miljoner som jag tidigare angett i denna text.)
NEW YORK – Vi ligger på plus minus noll medan börsen är ner 12 procent hittills i år, säger Sandell i en exklusiv intervju.
Thomas E Sandell är en av de mest framgångsrika svenska finansmännen i New York. Hans fond hade 40 miljoner dollar i tillgångar vid starten 1998 och inte ens finanskraschen som började med problemen med subprime-lånen förra sommaren har fått honom på knä.
Tvärtemot att som sina forna kolleger på Bear Stearns spela på de riskabla subprimelånen, kortade han dem liksom byggmarknaden i stort. Det skulle visa sig vara ett smart drag.
Sandell är inte ensam om att ha hittat en strategi för att skydda sina investerares värde när det blåser finansiella isvindar.
Reuters rapporterade den 19 juni från en hedgefondkonferens i Monaco att många förvaltare börjat lära sig läxorna av det senaste årets bakslag och nu ser möjligheter i marknadens våldsamma gyrationer.
Finansmannen John Paulsson, som ifjol tjänade 3,7 miljarder dollar på att korta subprimesektorn, sa på konferensen att han såg en ”opportunity” på 10 miljarder dollar i ”distressed debt” (dvs dåliga lån) och ”higher quality mortgage debt” (dvs bolån med hög chans att de betalas).
Första kvartalet var tufft för hedgefondsektorn, inkomsterna sjönk 2 procent enligt ett index från Credit Suisse/Tremont. Andra kvartalet verkar dock lite ljusare och samma index steg i maj med 2 procent. Reuters citerar en av Thomas Sandells kolleger, Ken Glassman, som på konferensen sa att nedgången för ”distressed” tillgångar kommer att bli djupare än efter dot-com bubblan ”och förse oss med bättre tillfällen än vi sett på länge.”
Reuters skriver också att Glassman ansvarar för tillgångar på 16,9 miljarder dollar hos Sandell Asset Management, men denna siffra är dubiös. Vi har försökt få uppgiften bekräftad från Reuters Londonkontor, men hittills utan resultat.
Sandell själv säger att hans fonds tillgångar i dag ligger på 10,1 miljarder dollar, vilket motsvarar en ökning på 35 procent jämfört med 7,5 miljarder för drygt ett halvår sedan.
Precis som Paulsson har Sandell kortat subprime sektorn.
– Vi är korta subprime. Vi är korta byggbolag. Vi är korta CMBX, dvs commercial mortages. Vår målsättning är att bevara kapitalvärdet genom en låg korrelation till marknaderna, både börsen, valutor och råvaror, säger han.
Precis som många andra investerare och ekonomer ser han mörkt på den närmaste framtiden.
– Vi kommer förmodligen ha en väldigt tuff, konsumentledd lågkonjunktur, säger han och pekar på de fallande fastighetspriserna och det faktum att väldigt många hamnat i ett läge där lånen är större än värdet av deras hem.
Två tredjedelar av amerikanerna äger sina hem, vilket gör att de kommer att hålla igen tills fastighetsmarknaden nått botten.
– Jag var hemma hos George Soros och käkade middag med honom. Han sa att han aldrig har sett något liknande, att det här är det värsta sedan depressionen 1930, vilket han skrivit om i sin nya bok.
Finanskrisen har pågått ett år och sprider sig nu till konsumenterna som står för 70 procent av USA:s ekonomi. De våldsamma budget- och handelsunderskotten som byggts upp under Bush-regeringen gör att det kommer att bli svårt att tackla den ekonomiska nedgången med traditionella keynesianska mediciner.
Som Sandell ser det är det en bubbla som spruckit, vilket kommer att leda till en lågkonjunktur där många företag går omkull.
Men det är paradoxalt nog här det finns en chans för hedgefonder att tjäna pengar. De kan investera i lågt värderade tillgångar hos företag som gått i konkurs. Om de köper skulder i ett problemföretag för halva deras nominella värde och sedan strukturerar om företaget finns chansen att man sedan kan sälja samma tillgångar för 75 procent efter något år. Lyckas man med det har man tjänat 50 procent på sin investering.
– När man befinner sig i en lågkonjunktur är det ett väldigt bra tillfälle att investera i distressed properties, säger han.
Men om det blir en långvarig lågkonjunktur kanske det inte går att realisera den vinst man hoppats på?
Sandell säger att det är deras jobb att bedöma risken i en sådan investering och att de inte spekulerar i ekonomins utveckling, utan i möjligheten att strukturera om ett företag så att man kan få ut ett högre värde på det. Konjunkturen behöver inte svänga upp igen för att denna modell ska lyckas.
– 1990-1993 är ett bra exempel. Vi hade Drexel Lambert Burnham som gick bankrutt och vi hade haft alla dessa vi uppköp finansierade med junk bonds. Avkastningen på att investera i ”distressed” var i genomsnitt 30-50 procent per år 1991, 1992, 1993 och det utan att man tog någon stor risk, säger han.
Hans Sandberg
Denna artikel publicerades först i Realtid.se 1 juli 2008
Hitler, Trump and the "Revolution Against Reason"
-
The historian *Christopher R. Browning* (at the University of North
Carolina at Chapel Hill) has a revealing and terrifying essay in *New York
Review of B...
2 veckor sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar