måndag, maj 05, 2003

Orwellianerna förnekar sig inte... (2003)

(Krönika för Sydsvenska Dagbladets nyhetsbrev Snällposten, maj 2003)

Pentagons planer på en gigantisk datadammsugare och AI-baserad (artificiell intgelligens) terroristspanare mötte så hårt motstånd att politikerna drog öronen åt sig och stoppade projektet i väntan på förklaringar och mer detaljer. Vilka skulle konsekvenserna bli för privatlivets helgd? Var det verkligen nödvändigt att samla in så mycket information om medborgarnas vardagsliv för att spåra terrorister och hur skulle man kunna lita på att informationen inte missbrukade eller hamnade i fel händer? Det faktum att projekt ”Total Information Awareness” som pappa hade den ökände pensionerade amiralen John Poindexter (djupt iblandad i IranGate och dömd för att ha ljugit inför kongressen!) hjälpte inte.

Men skam den som ger sig och om Total Information Awareness (TIA) låter obehagligt, så kan man ju alltid hitta ett nytt namn och det var just det Pentagons forskningsbyrå Darpa gjorde. TIA har därför döpts om till ”Terrorism Information Awareness” berättar Darpa 20 maj i den rapport kongressen krävt av dem. Det nya namnet ligger väl i tiden och borde vara lättare att svälja, men projektet handlar likafullt om att bygga ett gigantiskt och ytterligt sofistikerat avlyssningssystem, vilket ska scanna näthinnor per distans, registrera information från övervakningskameror, biltullar, check-in information från flygplatser, data från kreditkortsföretag, myndigheter, universitet, sjukhus, telefonsamtal, epost osv osv osv.

Orwells ”Storebror” hade tvåvägs video i varje hem och kontor, samt kunde skriva om historien vid behov, men det är bara blaha, blaha jämfört med de verktyg Poindexter vill skapa, vilka gör att man undrar om vi inte står inför ”1984” i kubik.

Inte alls säger TIA:s anhängare, som hänvisar till nya garantier för privatlivets skydd och att en opartisk kommitte ska övervaka övervakarna. TIA är inte heller avsett för att spionera på amerikanska medborgare, utan att skydda samma medborgare genom att förebygga terroristattacker innan de inträffar, försäkrar oss Pentagon och dess (efter)forskare.

Jo, jo, det är som man säger, att vägen till helvetet är kantad av goda avsikter....

Hans Sandberg

Inga kommentarer:

Loading...