onsdag, januari 10, 2024

Skiftande passioner – En synopsis

Skiftande passioner
är en roman om idéer, en bildningsroman om en ung mans sökande efter kärlek och ett meningsfullt liv. Den börjar i en värld som skakas av ungdomsrevolter och protester mot Vietnamkriget, kollektiva passioner som kulminerade 1968 bara för att följas av en vändning mot privata passioner som på 1980-talet gav oss Thatcher och Reagan. Efter hippien yuppien. Efter Mao Deng. Handlingen utspelas i Sverige, Europa, Kina och USA.

Del 1: Min framtid är med folket

Amerikanska B-52:or bombar Vietnam, studenter protesterar över hela världen, kulturrevolutionen rasar i Kina, Sovjetunionen invaderar Tjeckoslovakien och the Beatles sjunger All You Need is Love. Detta är året då fjortonårige Johan blir medveten om orättvisorna i världen. I åttonde klass väljs han till ordförande i elevrådet och börjar läsa Marx, Lenin och Mao. I gymnasiet kastar han sig in i politiken samtidigt som han brottas med puberteten och olycklig kärlek. På vägen hem från en resa till Leningrad våren 1972 träffar han Susan. De förälskar sig men bor långt ifrån varandra och han rycker in i lumpen, så deras relation hänger i mycket på deras brev. Han tror sig ha funnit sitt livs kärlek, men hon gör slut med honom just som han ska till att mucka. 

Vietnamkriget tar slut i april 1975, en seger som följs av förvirring. Vad ska rörelsen göra nu? Efter en tid som fabriksarbetare börjar Johan läsa på Stockholms universitet och går med i en maoistisk studentorganisation. 1976 träffar han Cecilia som delar hans politiska åsikter, men Mao dör 9 september och en månad senare arresteras hans hustru. ”Vad står på i Kina?” frågar hans pappa. Johan finner sig svarslös. Vissheten är förlorad.

Del 2: Kärlek utan kompass

Cecilia flyttar in hos Johan och han byter sin etta i stan mot en trea i en arbetarförort. När redaktören för maoisternas studenttidning slutar utses Johan till redaktör. Det visar sig vara ett jobb som slukar all hans tid. En serie händelser i slutet av 1978 och början av 1979 underminerar deras relation som byggts på en gemensam politisk ideologi. Deng Xiaoping tar makten och lanserar kapitalistiska ekonomiska reformer. Vietnam invaderar Kampuchea och Kina invaderar Vietnam. Johan kämpar för att få bitarna på plats, men förlorar i stället sin tro på Maoismen och Marxismen, samtidigt som Cecilia börjar drömma om att starta en familj. Han förälskar sig ¨sin sida – olyckligt – i en annan kvinna. Så dör hans far, vilket fördjupar hans existentiella kris. Han lämnar Cecilia och flyttar in hos sin mor för att stödja henne.

Del 3: Ett försök att vara normal

Johan är nu trettio år gammal och han har klippt av sina band till den maoistiska rörelsen. Han är forskarstudent och försörjer sig genom att jobba som journalist på en stor dagstidning, men det är bara ett vikariat. Han har återupptagit sitt sökande efter en kvinna, träffar Penny och de hamnar samma natt i hennes säng. Hon är inte intresserad av politik, men är generös och sensuell. Hans känslor för henne växer och han friar till henne under en resa till Kreta. Hennes ögon tåras, men hon ber om tid. Han inser att hon söker trygghet i en man, så han ger upp sina doktorandstudier och tar ett jobb som datajournalist. Han väntar tålmodigt på hennes svar, men hon gör slut med honom efter att ha träffat en annan man, en som har ett bra jobb, bil och ett hus. ”Det var ditt försök att vara normal,” säger hans gamle vän Carl. Johan fortsätter sitt jobb på datatidningen, men han väljs till fackordförande och hamnar i en konflikt med ägaren. Han vinner striden för ett kontrakt, men säger upp sig för att bli frilansjournalist.

Del 4: Sicksack i Mittens Rike

Ensam och på drift ger han sig ut på en tre månader lång resa till Kina där han söker svar på frågor som hänger kvar sedan ungdomen, samtidigt som han samlar material till artiklar om landets ekonomiska, politiska och kulturella omvandling under Deng. Det finns tecken på att Kina ska öppna sig inte bara när det gäller utländska investeringar och teknologi, utan också när det gäller nya idéer och kanske till och med demokrati. Kan socialism och demokrati samexistera som Kinas dissidenter hoppas? Ska detta bli nästa kollektiva passion? Han har spenderat mycket av sin ungdom först beundrande och sedan studerande Kina. Nu hoppas han se med egna ögon och han lyckas träffa många kineser och höra deras berättelser. Men han är också på jakt efter kärlek. Två månader in på sin resa träffar han en amerikansk kvinna i Beijing. Deras vägar korsas bara två kvällar, men de förälskar sig och inleder en korrespondens som fördjupar deras känslor. När han skrivit och sålt sina reportage flyger han till New York där hon välkomnar honom och de börjar tänka på framtiden.