tisdag, juli 31, 2012

Harald Sandberg: Först till Paris, sedan Italien (1948)


"Mina framtidsplaner? Jag arbetar med näbbar och klor för att komma ut. Till Paris, Rom, Neapel och andra hägrande platser. Om allt går efter beräkning sticker jag ut på en första försöksflykt i mars eller april. Först till Paris, sedan till Italien. När jag sedan kommer hem – jag hoppas bli borta ett par, tre månader – funderar jag på de svenska fjällen. En fjällentusiast i Bollnäs har lovat att lotsa mig upp till Härjedalens fjällvärld. Det skulle verkligen vara roligt att få komma upp dit och bli bekant såväl med fjällen som med fjällfolket."

Harald Sandberg till Bollnäs-Tidningen 1947.


En skiss från lastångaren som tog mina föräldrar
från Varberg till Rouen i Frankrike våren 1948.

Våren 1948 åkte Harald och Connie till Frankrike som kaptenens gäster på en liten lastångare. Jag vet inte varför de tog båt. Jag trodde ett tag att det hade med kriget att göra, att Tyskland var så illa bombat att det inte gick att åka den vägen, men min moster Åsa berättar att hon tog tåget ner till Frankrike lite tidigare samma år för att komma till ett au-pair jobb hon fått i Beaune i Burgundy. Hon tror att det kan ha varit för att de tog bilen med sig, men jag är inte säker på att det stämmer, för det finns inga bilder eller noteringar om någon bil på denna resa till skillnad från senare resor. Kanske var det helt enkelt det att pappa lyckats byta ett par tavlor mot biljetter från Svea Bolaget.

Nedan följer några fotografier och konstverk från resan.

Harald framför Madeleinekyrkan i Paris våren 1948.

Harald tillsammans med proffessor Paul Desfeuilles, Paris 1948.


Harald och Connie, troligen på Gardasjön i Italien 1948.



Skiss med kolkrita gjord under studier
vid Academie Julian, Paris, 1948.



Tvätterskor vid Gardasjön, 1948, olja.


Verona, april 1948, olja.

Venedig, 1948, olja.

Bruta, Italien, 1948, olja.

Arbetare i Verona I, olja, 1948

Arbetare i Verona II, olja, 1948

Antonio Perrotta, Bardalino vid Gardasjön, Italien, 1948.

Apache, Chalon sur saone, 1948

Döende fransk gubbe 1, 1948, tillhör Nationalmuseum.

Döende fransk gubbe 2, 1948, tillhör Nationalmuseum

Döende fransk gubbe 3, 1948, tillhör Nationalmuseum

onsdag, juli 25, 2012

Harald Sandberg - Söderhamns-Kuriren uppmärksammar 100-årsminnet

Tidningen Söderhamns-Kuriren publicerade i måndags (23 juli) en stort uppslagen artikel om Harald Sandberg. Artikeln författades av Kristin Nylander som intervjuat mig (Hans) om min blogg och den bok om Harald Sandberg jag jobbar på.














































Klicka på bilden för att läsa texten!

Klicka på bilden för att läsa texten!

måndag, juli 16, 2012

Bloggen till minne av Harald Sandberg växer

Den 13 augusti 2012 är det 100 år sedan pappa föddes. Han var en spenslig grabb med ett svårt hjärtfel som fick tre läkare i Söderhamn att ge upp. En sa till och med att han aldrig skulle bli tio år gammal, vilket gjorde att han var rädd för den dagen, men det vart farfar som dog den 13 augusti 1922 istället. Pappa fortsatte leva till 26 augusti 1983 och blev en framgångsrik konstnär och en underbar far. Jag postar hans dagbok från 1946-48 på en ny blogg i den takt han själv skrev sina anteckningar. Samtidigt scannar jag in bilder på målningar, akvareller, etsningar och teckningar. Igår helgen gick jag igenom ett par teckningsblock från 1946-1948 och hittade flera fina saker som jag inte sett förut, bl a detta självporträtt av en ung man som inte verkar lida av brist på självförtroende. Bloggen växer varje dag och mer ska det bli!

Harald Sandberg, självporträtt, ca 1946.