(Xcelera var 1999-2000 en "mirakel-aktie" som emellertid snart skulle visa sig vara en spekulativ bubbla. Alexander M. Vik är liksom hans bröder kroniskt ljusskygg när det gäller massmedia, men jag lyckades i varje fall få en lång telefonintervju med honom 6 januari 2000. Intervjun publicerades i Dagens IT.)
Alexander Vik, vd för börskometen Xcelera.com:
-Vi vill satsa på internet i Europa
Dagen efter att bröderna Alexander och Gustav Vik tagit kontrollen över Mirror Image Internet (MII) steg börsvärdet på deras bolag Scandinavia Co., (numera Xcelera.com) med 200 procent. Det var i april 1999 och sedan dess har deras företag vuxit från några tiotals miljoner dollar till 2,9 miljarder. Och det är bara början, om vi får tro vd Alexander Vik, som siktar mot stjärnorna i cyberspace.
Xcelera.com är på samma gång en börsspekulants dröm och mardröm. Kolumnister som i oktober varnade för dem, fick månaden efter bita sig i tungan och upprepa sina varningar, trots att det redan skyhögt värderade företaget fördubblats i värde ännu en gång. Mot Xcelera.com talar att bröderna Vik har en rad mer eller mindre tveksamma affärer i bagaget, att deras företag registrerats på skatteparadiset Cayman Islands och att det är mycket svårt att få information om företaget. Dessutom befinner sig MII fortfarande i ett utvecklingsskede och har bara en av sina produkter färdig.
Men ingenting tycks kunna bromsa företagets galloperande börskurs, vilken speglar det faktum att MII sugits med i samma våg som lyft det yngre internetföretaget Akamai till ett börsvärde på 25 miljarder dollar och Digital Island till 3,4 miljarder dollar. Dessa företag erbjuder lösningar på ett kritiskt problem för internet, eftersom de kan lösa upp de virtuella trafikknutar som uppstår närhelst något verkligt hett inträffar på webben. Akamai har utvecklat ett nätverk av tusentals små serverdatorer, som med hjälp av smarta matematiska algoritmer hittar nya vägar att leverera innehållet till nätsurfare världen runt via ett nät av 1200 serverdatorer. MII håller på att bygga upp ett eget nät med hjälp av 32 kaftfulla serverdatorer från Sun Microsystems.
Dagens IT begärde redan i oktober att få intervjua Alexander Vik sedan företagets kursstegring uppmärksammats i New York Times. Den 7 januari gav han oss en lång telefonintervju där han dels lägger ut sin strategi och dels svarar på kritiken från de gamla aktieägarna i MII (se separat artikel.)
Vad är hemligheten med er framgång?
-Det är ingen hemlighet, utan det är två grejor som fungerar väldigt bra. Nummer ett är att investera i bra europeiska och skandinaviska internetbolag. Vi vill bygga ett bolag med minoritetsposter i ett antal företag som vi hjälper att bli globala, säger Alexander Vik och pekar på två andra högt värderade internetbolag, CMGI och Internet Capital Group (ICG). Till denna grupp hör musikbolagen deo.com och MNW, som bröderna Vik köpte förra våren och som sedan dess haft en våldsam kursstegring.
-Nummer två är Mirror som har en otroligt bra och stor idé. Det finns nästan hur många kunder som helst om man lyckas utveckla teknologin, bygga nätverket och få kunderna att använda det, fortsätter han och pekar på Akamais och Digital Islands börsvärden.
Tidigare hade ni hotellet på Lanzarote. Var det MII som fick er att upptäcka internet?
-Nä, nä, vi ägde ett försäkringsbolag och sökte en operativ metod som skulle tillföra mycket mer värde i hela processen, i hur man arbetar med mäklare och processar försäkringarna internt. Vi såg redan 1995 internet som lösningen för försäkringsbranschen, men förstod inte hur tidigt ute vi var.
Alexander Vik säger att de ska starta en ny försäkringsportal, som har en marknad där både mäklare och kunniga amatörer kan handla med försäkringar i realtid.
-Vi börjar med sakförsäkringar och bygger sedan vidare med liv och sjukförskringar. Det blir start i Amerika, men det ska bli globala produkter.
Så det var försäkringsbranschen som ledde er till internet?
-Vi upptäckte vilken otrolig skillnad det gör om man lyckas (med att använda internet, min anm HS.) Det är väldigt svårt att bygga riktigt stora applikationer, men om man lyckas kan det innebära en enorm förändring.
Men nog var det väl köpet av MII som ledde till kursstegringen?
-Marknaden förstod att Mirror fått en ny ledning som verkligen kan genomföra en bra affärsidé, säger han
Vad var det för fel på den ledning ni bytte ut?
-De lyckades inte.
De stod inför en finansiell kris?
-Jo, men det hade hänt flera gånger. De hade kontinuerligt finansiella kriser och lyckades av olika skäl aldrig utveckla sitt koncept.
Vad blir strategin framöver? Ni sitter ju på miljarder nu.
-Vi vill gå in i duktiga internetbolag - gärna svenska - som har bra produkter i tjänster eller nätverk. Det ska vara produkter som skalar bra (dvs kan expanderas för större applikationer, min anm, HS) och har stor marknadspotential. Vi vill hjälpa dem förverkliga sina ambitioner.
Mirror är värt väldigt mycket...
-Den dag Mirror blir självständigt får du se, men det går inte idag att säga vad det är värt.
Men värdet reflekteras på Xcelera.com?
-Ja, men det är svårt att säga vad som värderas till vad. Den dag vi börslanserar Mirror får vi se vad det är värt.
Scandinavia Company var bara värt 15-20 miljoner dollar i början på förra året, så nog får man väl säga att ert värde speglar MII:s?
-Nja, jag skulle för det första säga, att bolaget kanske var värt 100 miljoner, men att ingen tittade på det. När folk sedan började titta sa de, att ojdå, här finns massa med bra grejor och då gick det med en gång upp till ungefär 100 miljoner dollar.
Alexander Vik återkommer flera gånger till CMGI och ICG som är värda 34, respektive 37 miljarder dollar. Han säger att han ser dem som mall för Xcelera.com.
Kan du verkligen jämföra er med dem?
-Inte ännu. Vårt marknadsvärde är bara ett par miljarder, eftersom vi inte kommit lika långt som Akamai eller ICG. Annars skulle vi vara värda 20 miljarder.
Var ser du er om två år?
-Vi kommer att äga andelar i 30-40 olika internetbolag som vi ska utveckla och hjälpa till att bli framgångsrika världen runt.
MII befinner sig fortfarande i ett utvecklingsskede. Kommer ni att kunna leverera?
-Vi har en produkt ute och tre-fyra andra i slututveckling, säger han och fortsätter.
-För att lyckas måste man nå Akamai-status. Du måste ha ett nätverk om du ska kunna distribuera innehåll. Du kan ha hur bra teknologi som helst, men du måste bygga ett närtverk. Mirrors nätverk är mycket dyrare än de andras, eftesom de använder större maskiner med mycket större kapacitet och det blir väldigt dyrt. För det tredje måste man övertyga hundratals och tusentals kunder om att använda nätverket. Lyckas man med alla tre grejorna kommer det att bli lika bra som Akamai.
När kommer de att vara avklarade?
-I år.
Det betyder att vi kan se fram mot en IPO (börsintroduktion) för MII innan årets slut?
-Jag hoppas på en IPO så snart som möjligt.
Före sommaren?
-Om vi lyckas väldigt bra.
Hans Sandberg
The Boy Who Wouldn't Die - On the Book "I'm Adding Sunshine to My Paint"
-
Five years old, *Harald Sandberg* (1912-1983) came down with a double-sided
pneumonia. Three doctors in Söderhamn, a city in northern Sweden, said that
t...
5 veckor sedan