tisdag, april 12, 2011

Konstgjord andning för Östersjön

Det finns ett litet svenskt företag som heter Anlager och som bygger maskiner vilka kan syresätta mindre vattensamlingar, t. ex. dammar med stillastående vatten. Nu har forskare vid Göteborgs Universitet tagit fram ett förslag om stora, flytande, vinddrivna pumpar för syresättning av Östersjön.
– I dag är alla fokuserade på att minska tillförseln av gödningsämnen till havet för att minska övergödningen i Östersjön, men genom att hjälpa naturen att själv ta hand om den fosfor som släpps ut kan vi skapa en turboeffekt i kampen mot övergödningen, säger professor Anders Stigebrandt vid institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet.

Spännande! Men blir det inte bara en droppe i havet?

Läs mer på Forskning.se

Hans Sandberg

onsdag, april 06, 2011

Lägligt budskap om stenhårt arbete för oroade föräldrar

Per Söderström skriver i Svenska Dagbladet om Amu Chus kontroversiella bok om "kinesisk"  barnuppfostran. (Tigertrend utmaning för curlingföräldrar)

Som så ofta är det inte innehållet i sig som skapar en bästsäljare utan att tiden är mogen för boken ifråga. Det gäller även Amu Chus bok Battle Hymn of the Tiger Mother, som landat i ett USA där föräldrar oroar sig mer än någonsin för att deras barn ska komma in på rätt universitet och sedan få ett bra jobb efter utbildningen. Och för många föräldrar är budskapet betryggande. Allt som behövs är hårt arbete och självuppoffran. Amerikanska grundvärden (dock inte de som präglar Wall Street).

Stenhård disciplin fungerar. Det är inget nytt. Inte heller att invandrare och andra som upplever att de kämpar i underläge satsar hårdare. Uppkomlingar, säger de som fötts till medborgarskap, rikedom och privilegier. Det är kanske svårare att förstå hur otroligt svårt det är för genomsnittskinesen att komma in på ett av landets elituniversitet. Pressen att prestera är enorm och konsekvenserna av att misslyckas kan drabba hela familjen. Tigerpedagogiken fungerar, men risken är stor att den krossar individerna, eller åtminstone snöper dem. Men det är kanske inte så olika överklassfamiljer och aristokrater som ofta har ett fastare grepp om uppfostran än folk i gemen. Det är desto mer nödvändigt i en tid då man inte direkt kan ärva titlar och förmåner.

Hans Sandberg

söndag, april 03, 2011

New York Times beskriver Hans Rosling som "guru"

Den svenske läkaren Hans Rosling har fått miljontals fans sedan han höll sin första föreläsning på TED 2007. Nu är han en webb celebritet och om vi får tro New York Times en "guru" inom informationsdesign.

In an uncharted world of boundless data, information designers are our new navigators.       
They are computer scientists, statisticians, graphic designers, producers and cartographers who map entire oceans of data and turn them into innovative visual displays, like rich graphs and charts, that help both companies and consumers cut through the clutter. These gurus of visual analytics are making interactive data synonymous with attractive data.       
“Statistics,” says Dr. Hans Rosling, a professor of international health at the Karolinska Institute in Sweden, “is now the sexiest subject around.”       
Dr. Rosling is a founder of Gapminder, a nonprofit group based in Stockholm that works to educate the public about disparities in health and wealth around the world — by offering animated interactive statistics online that help visitors spot trends on their own," skriver Natasha Singer i artikeln When the Data Struts Its Stuff.