söndag, oktober 31, 2010

Jon Stewart kritiserar massmedia på massmöte i Washington, DC

The Rally to Restore Sanity/Fear var inte alls så tandlöst och meningslöst som många proffstyckare ville ha det till. Det var en kvarts miljon människor från hela USA som tog ställning för tolerans och mot rasism och fördomsfullhet. Ett tema var att islam och muslimer inte är fienden/fiender. Ett annat var en skarp kritik av massmedias politiska bevakning. Lyssna på Jon Stewarts avslutningstal!

torsdag, oktober 28, 2010

Kinas nya superdator brädar USAs värsting

New York Times rapporterar att ett kinesiskt forskningscentrum byggt en superdator - Tianhe-1A - som är 1,4 gånger ”snabbare” (eller mer kraftfull borde man nog säga eftersom det förefaller att vara en massivt parallell superdator där de enskilda mikroprocessorerna inte är särskilt snabba) än USAs ”snabbaste” superdator.

Det är en viktig PR-seger för Kinas tekniker, datadesigners och programmerare, men en seger som snabbt kan överträffas om det bara finns någon institution i Japan eller USA som vill packa samman ännu fler processorer i ett system.

Kinas nya superdator är onekligen ett långt steg från det som 1985 var Kinas första och kraftfullaste superdator: System 757 (namnet hänför till juli 1975).

Professor Wu Jikang visade mig stolt denna dator under mitt besök på ICT i Beijing i april 1985. Den hade 4 megabyte internminne och klarade 10 MIPS (miljoner instruktioner per sekund) vilket jag misstänker att många mobiltelefoner klarar idag. Du kan läsa mer om Kinas gryende datavärld i min reportagebok Möten med Kinas datarevolutionärer.

Hans Sandberg

Här är en länk till artikeln i New York Times:
China Wrests Supercomputer Title From U.S.

Uppdatering 28 oktober:
Jack Dongarra, professor vid University of Tennessee:s Department of Electrical Engineering and Computer Science, intervjuas i CNET News:
Is China a supercomputer threat?

måndag, oktober 18, 2010

Hericsson Mobile lånar Ericssons namn och logga med ett litet tillägg

Ett kinesiskt företag har helt ogenerat lånat Ericssons namn och logga, fast med ett litet tillägg - bokstaven h.  Hericsson Mobile Technology hävdar på sin webbsajt att det är “en av de ledande tillverkarna av mobiltelefoner i Shenzhen, China…” och att de distribuerar sina telefoner i Nord- och SydAmerika, Europa, Mellanöstern, Asien och Australien. “Denna sajt har inga relationer till Ericsson,” säger Kathy Egan, vice president, externa kommunikationer vid Ericsson North America efter att vi berättat om Hericsson.“Hericsson” skriver på sin webbsajt att företaget “is specializing in designing and manufacturing of quad-band dual SIM dual standby TV mobile phones , also 3G, Smart Phones with WIFI and GPS, dual mode GSM/CDMA mobile phones and Windows Mobile 6.5, also with Google Android. Since established in 2005, we have been always devoting to keep pace with first-class technology and management of the world. Currently, we have several international advanced production lines.”

Vi har försökt ringa företaget, men hittills inte fått något svar. Det hävdar på sin webbsajt på knagglig engelska att det har “high-tech manufactur park base in LongGang district,We have up to 1,000 employees”, och att företaget har en forskningsgrupp på över 20 ingenjörer. Det hävdar också att de “keep close cooperation with world famous telecom company and IC developing companies,RF and software for all our products are from Gualcomm, marvle, MTK,Infineon and Spreadtrum.” (Det är svårt att veta om de syftar på Qualcomm, eller Gualcomm, som förefaller vara en programutvecklare. Spredtrum Communications är enligt dess sajt ett Shanghai-baserat företag inom RF-teknik.)

Vad ska man tro om Hericsson? Ja, det är svårt att veta, men det förefaller otroligt att det skulle vara en “ledande tillverkare av mobiltelefoner…”  Det kan röra sig om ett nystartat företag som helt enkelt lånat Ericssons namn och logga för att få konsumenter att tro att de köper en Ericsson telefon när de i själva verket köper en Hericsson telefon. Det är inte ovanligt i Kina att företag spelar på befolkningens ovana vid ord med latinsk stavning.
"Våra bolagsjurister och avdelningarna för brand management tittar nu på detta för att avgöra vilka åtgärder vi bör vidta," säger Kathy Egan.

Hans Sandberg

PS. Jag fick tipset om Hericsson från Leif Brisfjord, men det verkar som att bloggaren Wille Wilhelmsson var först med att rapportera om Hericsson på sin blog Mobilfeber.se.
http://feber.se/mobil/art/190181/hericsson_iphone/

söndag, oktober 10, 2010

Den dolda skyskrapan - Empire State Building

Manhattan har många skyskrapor, men de är för det mesta dolda. Man ser dem bäst från toppen av ett högt hus, från en båt, Brooklyn eller Hoboken, NJ. Men när man går omkring nere på gatan försvinner de... nästan. Här är några bilder från Manhattan 7 oktober.
Loading...