fredag, mars 13, 2009

Sandells hedgefond krympte 60 procent på ett halvår

(Uppdaterad 8 februari 2010: Thomas Sandell sa i en telefonintervju 5 februari att siffran 10,1 miljarder inte avsåg tillgångar Sandell Asset Management förvaltade över, utan värdet av investeringar fonden kontrollerade om man inkluderar sådana som lånefinansierats. Uppgiften att tillgångarna skulle ha ökat med 35 procent är därför felaktig. Han säger också att fonden vid starten 1998 hade 40 miljoner dollar i tillgångar och inte 125 miljoner.)

När jag intervjuade Thomas Sandell för drygt ett år sedan berättade han att Sandell Asset Management klarade sig bra under 2007 och stigit till 7,5 miljarder dollar. I juni sa han till mig att han lyckats driva upp värdet på sin hedgefond Castlerigg Investments till 10,1 miljarder dollar genom att korta subprimesektorn och hela byggsektorn. Värdet av hans fond hade ökat med 35 procent på ett halvår och det trots subprimekrisen. Han förefall vara osårbar, men skulle lyckan stå honom bi under den globala finanskrisen höstern 2008 och vintern 2008/2009? Jag försökte i höstas få tag på honom för att få veta hur det gått, men han är som bekant en extremt privat person vad gäller massmedia.

Forbes avslöjar dock i sin bilaga om världens rikaste att inte ens en så driven och skicklig spelare som Sandell klarat sig oskadd genom stormen. Castlerigg Investments tillgångar smalt under hösten ihop till 4,0 miljarder dollar, vilket är en minskning med 60 procent! Ouch! Fast å andra sidan lyckades Sandell i år komma med på tidningens lista över världens miljardärer - om än på plats 701.

Hans Sandberg

Om du vill läsa mer om Sandell kan du klicka på de här länkarna!

Att intervjua finansdoldisen Thomas Sandell

Intervju med Thomas Sandell i Currents Magazine No. 4 2007

Sandell surfar vidare medan börserna rasar (min artikel för Realtid.se 1 juli 2008) 
Absolut vinst för barnens skull

Forbes om Sandell som nr 701 på listan över världens miljardärer
”Incidenten ligger bakom oss” (Sandells firma straffad av SEC)
Thomas Sandell spelar hårt i USA (Realtid.se 12 dec 2006)

Loading...