tisdag, december 09, 2008

Det var min Audi Stein Bagger fick låna, säger den svenske affärsmannen Mikael Ljungman


Mikael Ljungman i New York i februari 2008. Foto: Hans Sandberg

Den svenske affärsmannen Mikael Ljungman hade just sagt farväl till sina barn och skulle just till att kyssa sin hustru när en taxi stannade framför villan i Connecticut och Stein Bagger klev ur. Det var söndagen 29 november och världen var ännu oviss om att Bagger var ”försvunnen”. Bagger följde med Ljungman till Newarks flygplats och bad att få låna hans bil, vilket han fick. I den fanns också ett kreditkort som Ljungman brukade använda för att tanka bilen.


”Han var propert klädd, men såg bekymrad ut. Fast jag tänkte att det kunde bero på att han hade flugit till New York från Dubai dagen innan,” säger Mikael Ljungman i en exklusiv intervju.

Mikael Ljungman kände Stein Bagger sedan 2007 då de träffats vid ett möte om Lotus Notes arrangerat av IBM på Arlanda flygplats. ”Vi pratade lite löst om att hitta något sätt att samarbeta,” säger han och berättar att det ledde till en affärsrelation mellan Ljungmans bolag eCommerce och IT Factory. Han och Bagger har träffats flera gånger sedan dess och Ljungman beskriver honom som en affärsvän, men inte någon gammal kompis. ”Vi gjorde affärer ihop och det var en positiv atmosfär,” säger han.

”Tjenare!” var de första ord från Stein Bagger när han klev ur taxin och Ljungman svarade att han tyvärr måste ge sig av. ”Jag kände mig som en dålig värd eftersom jag inte kunde ta emot honom, men jag var så upptagen,” fortsätter han.

Bagger bad att få följa med till Newark och så klev de in i Ljungmans silvergrå Audi S8. Färden till Newark tog ungefär en timma och de pratade kommande affärer på vägen. De hade under de senaste veckorna pratat om nya projekt där IT Factory skulle köpa licenser för att integrera Media Powers teknik för augmented reality och GetFugu-program i sina produkter. Ljungman såg detta som ett sätt att komma in i IBM-sfären.

Så här i efterhand säger Ljungman att det var nåt som inte stämde, att det var som om något tyngde Bagger, men han var själv så upptagen av tankarna på den rättegång i Stockholm han var på väg till att han inte reflekterade så mycket över varför.

Bagger sa att han förlorat sitt bagage och frågade om han kunde få låna bilen. ”Det är klart att du får, sa jag och det skulle jag sagt till dig också,” säger Ljungman. När det gäller de kreditkort som han skulle ha lånat Bagger säger han att han alltid hade ett par kreditkort liggande i bilen för att tanka. Han säger att han inte vet om Bagger använt dem och inte ens vet vad som hänt med bilen, men att han hoppas att polisen i Los Angeles tagit hand om den.

”Bagger sa att han skulle besöka IT Factorys kontor i Connecticut och att han skulle bo på Mandarin Hotel i New York.”

Ljungman flög till Stockholm och säger att han inte hörde något mer från eller om Stein Bagger förrän på måndagen. ”Jag jobbade med mjukvaran och skulle klippa in några länkar i ett program. När jag gick till IT Factorys sajt för att hitta länkarna” fanns det ingen sajt utan det stod bara att de gått i konkurs, säger Ljungman och tillägger att han nog aldrig varit så blek i ansiktet som då.

”På tisdagen fick jag veta att han försvunnit. Jag hade svårt att förstå det, för han var så fäst vid sin familj. Han ringde mig och sade att han befann sig under väldigt stor press, men gick inte in på några detaljer. Jag sa till honom att ’Du måste ta tag i det här! Jag vet inte var han var när han ringde, men jag antog att han var kvar på östkusten.”

Ljungman och Bagger pratades vid flera gånger under de närmaste dagarna och Ljungman säger att han upprepade att Bagger måste ta tag i saken och rådde honom att gå till polisen, både för hans familjs skull och för hans partners. Ljungman befann sig själv mitt i en rättegång där han försvarade sig mot anklagelser för bedrägeri och skattebrott. Spekulationerna om att han skulle ha del i en stor bedrägeriskandal var minst av allt något han behövde. ”Han försatte mig i en personligt orimlig situation. Jag skulle inte kunna hålla tyst om detta,” säger han och tillägger att han är glad över att Stein Bagger till slut gjorde det rätta och anmälde sig för polisen.

Han säger att hans dialog med Bagger, liksom hans möte och det faktum att lånat honom sin bil skedde utan att vare sig Carl Freer eller någon annan, vare sig på Media Power eller någon annan stans visste om det.

Mikael Ljungman säger att han inte vet riktigt vad han ska tro om Stein Bagger, men att han är ”100 procent säker” på att teknologin bakom IT Factory är bra. ”Den passar som hand i handske med vår teknik,” säger han och påpekar att IBM uppenbarligen också var imponerade av IT Factorys teknik, en teknik som Media Power nu försöker köpa från konkursboet..

Hans Sandberg

PS. En version av denna artikel publicerades av Berlingske Tidende i Danmark i måndags (8 dec) och har sedan refererats i ledande danska dagstidiningar, affärstidningar, radio och TV.


Loading...