söndag, november 16, 2008

Barack Obama lovar stänga Guantanamo och förbjuda tortyr

Barack Obama har varit relativt osynlig sedan valet eftersom han varit upptagen med att sätta ihop sin första regering, men han gav trots det en lång intervju för CBS nyhetsprogram "60 Minutes". Obama föreföll utvilad och på gott humör, men släppte inte för ett ögonblick kontrollen över sitt budskap.

Han slog fast att han inte tänker släppa frågan om energipolitiken nu när bensinpriset sjunkit från 4 dollar i somras till runt 2 dollar idag.
-Det handlar om att bryta ett beroende och nu är rätta tillfället att göra det, sa han.

När det gäller ekonomin sa han att det idag råder samförstånd bland både konservativa och radikala ekonomer om att allt måste göras för att få ekonomin igång igen och att man inte ska oroa sig för budgetunderskotten på ett par år.

Barack Obama tryckte på vikten av att återskapa förtroende och öppenhet och gjorde klart att finanskrisen inte bara var republikanernas fel. Han sa att finansvärlden måste regleras, men att det ska bli smarta regleringar och inte regleringar som inte stryper den kapitalistiska ekonomins vitalitet.

På frågan om han kommer att använda sin presidentmakt till att fatta beslut med en gång när han tillträder, gjorde han klart att han med ett penndrag kommer att stänga Guantanamo Bay och avskaffa reglerna som tillåter tortyr.
-Amerika torterar inte. Vi måste återvinna vår moraliska ställning, sa han.

Han sa också att han tänkte sammankalla dina militära befälhavare och ge dem direktiv att börja neddragningen i Irak och prioritera upp Afghanistan.

Han bekräftade att han pratat med senator Hillary Clinton, men svarade inte direkt på frågan om hon kunde bli utrikesminister. Han sa att det blir republikaner i hans nya regering, men ville inte avslöja hur många.

På frågan om vad han läser, förutom "briefings" sa han att han läste en ny biografi om Abraham Lincoln och en bok om FDR. Studiet av Lincoln var enligt Barack Obama "till stor hjälp." Om FDR:s första 100 dagar sa Obama att han "projicerade en känsla av förtroende och en vilja att pröva olika lösningar tills han fann en som fungerade." I grund och botten handlar det enligt Obama om att inse att regeringen har en roll att spela i att kickstarta ekonomin, vilket inte står i motsättning till hans tro på fri företagsamhet.
"Jag är inte fastlåst ideologiskt," sa han och pekade på både FDR och Ronald Reagan som exempel att lära av.

Hans Sandberg

onsdag, november 05, 2008

Barack Obama öppnar USA

Amerikansk politik präglas ofta av fruktan, fruktan för människor man inte förstår, människor av annan bakgrund och inte minst människor i andra länder. USA är stort och starkt, men innerst inne väldigt osäkert på sig självt, en följd av den etniska uppblandningen och dess problematiska nationsbildande (folkmordet på indianerna och sedan slaveriet).

Men alla länder dras med mörka sidor av sin historia, så det finns ingen anledning för amerikanerna att betrakta världen som fientlig, som en samling nationer som måste tyglas av USA. Det är som Olle Wästberg sa när jag pratade med honom på tisdagsnatten, att Barack Obama blir den förste amerikanske presidenten som verkligen kan se USA med andras ögon.

Om det är något som Obama utstrålar så är det lugn. Han behöver inte gömma sig bakom tuffa åtbörder och bombastiskt tal, vilket var något som retade gallfeber på många republikaner. Men Obamas yttre mildhet är inte ett tecken på svaghet, utan på självförtroende och styrka.

Nu öppnas en chans för USA att tackla sin ekonomiska kris, miljökrisen och reparera det utrikespolitiska kaos George W. Bush lämnar efter sig. Det är enorma uppgifter, vilket är varför vi ska vara tacksamma för att amerikanerna denna gång inte valt en folklig och lagom korkad president. Sådana har vi haft nog av.

Det är en ny morgon för Amerika och för världen. Osama bin-Laden kommer att få svårt att hålla ihop sina trupper och ännu svårare att övertala sina sympatisörer om det viktiga i att bekämpa USA. Det idiotiska "Kriget mot terrorn" kan läggas ned och kampen för fred, ekonomisk utveckling och en god miljö ta vid.

Hans Sandberg

tisdag, november 04, 2008

George W. Bush lade grunden för Barack Obamas seger

Allt talar för att Barack Obama vinner och mycket talar för att han vinner stort. Han kan bli demokraternas svar på Ronald Reagan och förhoppningsvis blir hans inflytande lika långvarigt.

Men glöm inte, att Barack Obamas enastående kampanj knappast hade varit möjlig om det inte var för George W. Bush. Utan hans monumentala inkompetens och ideologiska blindhet hade den konservativa rörelsen inte kraschat så totalt med verkligheten, vilket var förutsättningen för demokraternas pånyttfödelse.

Hans Sandberg

PS. Om du vill läsa vad jag skrivit om Barack Obama och valet på denna blogg kan du helt enkelt klicka på Barack Obama i spalten till höger. DS.