fredag, april 21, 2000

Alexander Vik om åtalshotet mot Xcelera.com

(Xcelera var 1999-2000 en "mirakel-aktie" som emellertid snart skulle visa sig vara en spekulativ bubbla. Detta är den andra intervju jag gjorde med Alexander M. Vik år 2000. Intervjun publicerades i Dagens IT.)

”Det är bortkastade pengar”

Mirror Image Internet (MII) anses av en del experter ha den tekniskt bästa lösningen på de trafikproblem på internet som gjort Akamai till ett av de hetaste namnen på börsen.
För ett år sedan befann sig emellertid MII i en svår finansiell kris, som efter en serie komplicerade transaktioner slutade med att det dittills föga kända Scandinavia Company ägde hälften av amerikanska MII, vilket 12 februari övertagit alla tillgångar i svenska Mirror Image Internet AB. Scandinavias ägare Alexander och Gustav Vik bytte snart ut den gamla ledningen och lade om kursen. Den 23 april hölls en extra bolagsstämma som beslöt om en nyemission, som skulle reducera de gamla ägarnas andel i MII till några få procent. Detta samtidigt som bröderna Vik, vilka äger 85 procent av Xcelera (Scandinavia Company,) sett sitt innehav skjuta i höjden. En av dem som känner sig rejält överkörd är MII:s grundare och första vd Sverker Lindbo. Han är också den största ägaren av Parfi Holdings, vilket representerar de gamla ägarnas intressen. Parfi håller som bäst på att dra igång en rättslig process mot bröderna Vik med målet att återta kontrollen över MII.

De gamla aktieägarna i Mirror Image Internet är mycket upprörda och känner sig undanskuffade. Vad säger du om det?
-De borde vara jättetacksamma för att det gått så bra som det gått, säger Alexander Vik.

De säger att de inte fick någon chans att vara med på nyemissionen ni gjorde när ni kom in.
-De gick ju nästan i konkurs flera gånger. När vi tog över låg bolaget på minus.

Är inte det vanligt för internetbolag?
-Nej, nej, det är inte vanligt att man inte kan betala lönerna till de anställda. Bolag förlorar pengar, men de har kapital att betala med. Deras affärsstrategi hade misslyckats flera gånger. Vi var tvungna att köra en helt ny profil.

Vad var kärnan i denna?
-Vi ville ha en mycket större satsning.

Genom att dra in mer kapital?
-Idén var att bygga upp ett nätverk genom att snabba upp internet. Det kostar mycket pengar för om man inte bygger ett nytt nätverk har man ingenting att erbjuda. Så enkelt är det.

Så det handlade om att dra in pengar.
-Ja, om pengar liksom förmågan att förverkliga sina planer, att öka antalet anställda och stärka ledningen. Om man inte gör något är det slut, för de andra bolagen står inte stilla. Att fortsätta i samma stil skulle ha lett till en katastrof.

Parfi Holding förbereder en juridisk process mot er. Känner du till det?
-Nej.

Jag har sett papper från dem där de säger att de förhandlat med er. De skriver att nyemissionen i april var oacceptabel för de gamla ägarna och de förbereder en juridisk aktion mot er. Vad tycker du om det?
-De har helt fel. Om vi lyssnat på dem hade (företaget) gått i konkurs.

Jag förstår att ni hade strategiska skillnader, men det är svårt för mig att bedöma vem som hade rätt....
-Det är väl inte så svårt. De gick i konkurs flera gånger och nu går det bra.

Marknaden har gett er rätt, men de gamla ägarna kände sig förfördelade efter att ni tagit över oc ska nu processa mot er. Är det inte en stor risk för er?
-Det är bortkastade pengar. Vad ska de säga? Ni gjorde fel för ni fick för stor succé. Vad är det för larv?

Hade den en rättvis chans att vara med på nyemissionen?
-Vi erbjöd dem gång på gång att vara med, men de hade inga pengar. De sa att de ville vara med, men hur kan de vara med om de inte har några pengar? De fick chansen flera gånger, men de hade olika åsikter för hur man skulle gå vidare.

Så de hade inte resurser...
-Nej, de var ju i konkurs. Hur skulle de då ha resurser?

Har du något intresse i Parfi?
-Vi var en av de största aktieägarna i Parfi och är det fortfarande.

Men det låter paradoxalt att Parfi, där du är en av de största ägarna, förbereder ett åtal mot er. Kan du inte göra något åt det?
-Jo, men jag bryr mig inte om det, för det är bara att kasta bort pengarna.

Du verkar inte speciellt bekymrad över hotet om en juridisk process...
-Nej, inte alls, inte alls.

-En sak till om Parfi. De borde vara enormt tacksamma över att (företaget fått) nytt kapital, en ny ledning och över succén.

Fast de tycker förstås att de får skrapa smulorna från guldtallriken?
-Ja, men det finns två sätt att tänka. Vill du ha en stor del av en jätteliten kaka, eller försöka få en så stor kaka som möjligt; så stor att din del blir lika stor som hela den lilla kakan. Vi försöker bygga ett stort bolag, genom att skaffa partners och investera stora pengar. Vi kommer att gå in med 50-100 miljoner dollar för att bygga ut bolaget och finansiera detta genom att sälja andelar.

Jag antar att du har sett Parfis prospekt om en nyemission där de talar om möjligheten av en juridisk process? Har du sett detta och är medveten om det?
-Ja, jag såg dem kort, men jag kommer inte ihåg vad det står där. Vad står det?

Det står i slutklämmen att ”risken för process får betraktas som stor...” Det står också att ni erbjöd dem att köpa aktier i Mirror Image Internet för 516 dollar, men att det fanns ett tak på 3 miljoner dollar. Parfi anser att detta var helt oacceptabelt och ifrågasätter nyemissionens laglighet.
-Vi ger dem en chans att köpa till samma kurs som om de hade gått in från början. Är inte det en positiv grej för dem?

Men budet var maximerat till 3 miljoner?
-Ja, men hur mycket pengar har de att stoppa in?

Är detta åtalshot något som ni borde informera aktieägarna i Xcelera.com om? Eller är det så marginellt att det inte är relevant rent informationsmässigt?
-Jag kan inte se någon chans att de ska komma någonvart.

Är det inte något du behöver rapportera till SEC (den federala börsmyndigheten)?
-Nej, absolut inte.

Hans Sandberg

Loading...