fredag, april 05, 1996

Möt Broder Url och S:t Internet

(Krönika för dataspeltidningen High Score våren 1996).

Rätta mig om jag har fel, men jag trodde att munk- och nunnedom handlade om att fly undan världen, om att dra sig undan alla distraktioner för att söka Gud.

Det var före Broder URL och S:t Internet.

Ty 120 km norrut från Santa Fe, långt ute i nordvästra New Mexicos öken ligger benediktinerklostret The Monastery of Christ in the Desert. Hit går inga kraftledningar eller telefonlinjer och den bilburne får finna sig i att skaka fram på en gammal grusväg de sista två milen.

Klostret grundades 1964 av Fader Aelred Wall och två munkbröder från ett kloster i New York. Fader Wall ville emellertid isolera sig ytterligare och flyttade 1973 till Mexico där han framlevde sina sista elva år som eremit. Hans två medgrundare blev kvar ett par år i New Mexico, men återvände sedan till New York.

Det såg illa ut för Kristus utpost i öknen, men nya munkar strömmade till och församlingen har idag 25 medlemmar som troget makar sig ur sina spartanska sängar klockan fyra varje morgon för att börja en lång dag av arbete, försakan, sång och input.

Input?

Just, det! Saken är den att det kostar pengar att dra sig undan från världen och turistnettot från klostrets presentbutik var inte nog för att upprätthålla handelsbalansen med omvärlden. Något måste göras och på något sätt fick munkarna nys om det här med Internet och the World Wide Web.

De fick kontakt med en entreprenör som föreslog att de skulle dryga ut kassan med lite distansarbete, men då fick de först byta ut sina penslar och gåspennor mot mer tidsenliga tangentbord.

Bröderna fann tanken förförande skön och skaffade sig snart ett dussin persondatorer, installerade solantenner för att få elektricitet och en radioantenn för att kunna nätsurfa via mobiltelefon.

De började skriva in data åt skolor och bibliotek samt åt en religiös förläggare. För ett år sedan satte de upp en egen hemsida (www.technet.nm.org/pax.html) med handmålade bilder. Där finns t o m en “Broder URL, er egen virtuella guide.”
-Ni kommer att förvånas hur långt den här gamla munken kan fara omkring när han har en gäst i släptåget, står det på Broder URLs sida.

De nätsurfande bröderna blev virtuella kändisar efter ett inslag på CNN. Efterfrågan på deras tjänster sköt i höjden varför den som vill ha en helgad hemsida idag får hosta upp 65 dollar i timmen. Med konstnärliga bilder blir det 110 dollar. Klostret räknar med att fyrdubbla sina inkomster i år, från 50 000 dollar till 200 000 dollar.

Det går faktiskt så bra att jag misstänker att munkarna smittats av den amerikanska entreprenörandan. Enligt New York Times 17 mars hoppas de få uppdraget att designa web-sidor åt den heliga staden.
-Vatikanen vill bibehålla en känsla av det heliga på sin web-plats, säger Broder Aquinas som snart flyger till Rom för fortsatta förhandlingar med Påven.

Jag förstår att ljuva klockor ringer i Broder Aquinas öron, men i mitt stilla sinne frågar jag mig varför de ska sitta långt ute i öknen om de ändå är ute och surfar på webben. Vore det inte mer praktiskt att flytta tillbaks till New York? Varför inte bygga ett virtuellt kloster i Silicon Alley? Munkkåporna kommer knappt märkas i vimlet av svartklädda anti-lirare.

Sedan är det väl bara att be en bön för att bröderna inte hittar fram till Playboys hemsida....

Hans Sandberg